Logo

Callisia - Collisio fragrans og elegans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Callisia - Collisio fragrans og elegans

 

Callisia er dejlige planter til ampler og vindueskarm. De er hurtigt voksende og nemme at passe - virkelig nogle af de planter som gør vinduer og stuer frodige.

 

Callisia - Collisio fragrans og elegans

Callisia elegans har taglagte blade med hvide striber og purpur underside. Det er en elegant og smuk plante, der kan få hvide blomster.

 

INDKØBSTIPS

 

Se efter at planten ikke er angrebet af skadedyr eller har "sorte ben" på det nederste af stænglen.

Man kan godt købe en lille plante, for Callisia vokser forbavsende hurtigt.

Livslængde: Mange år, hvis man jævnligt fornyr den med stiklinger.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Ret nem.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Callisia anvendes mest som hængeplante og rankerne bliver let 30-40 cm lange. Væksten er frodig, kraftig og hurtig.

Blomstring og duft

Små, hvide blomster hos Callisia fragrans med violduft.

Lys og temperatur

Callisia trives godt i en almindelig stuetemperatur. Den foretrækker en lys vokseplads uden direkte sol.

Vanding og gødning

Om sommeren vandes der jævnt og gødes med mellemrum med en svag gødningsopløsning. Pas på med overvanding.

Jord og omplantning

Det er lettere at lave en smuk plante ved hjælp af nye stiklinger end ved omplantning. Man kan anvende en sandblandet jord.

Beskæring

Uskønne ranker, der er angrebet af sygdomme eller skadedyr, fjernes straks.

Formering

Callisia formeres ved stiklinger. Se nedenfor.

Miljø

Vil man have en vindueskarm til at virke grøn og frodig, skal man bruge mange hængeplanter, og det samme gælder for en vinterhave. Samtidig er hængeplanter som Callisia i høj grad med til at forbedre luftfugtigheden både for planter og mennesker.

 

Callisia - Collisio fragrans og elegans

Ligesom de to Callisala er den nært beslægtede Aploleia multiflora ved at komme frem i forretningerne. Det er en hurtig voksende hængeplante med skinnende grønne blade.

 

Callisia - den frodigste hængeplante

 

Planteslægten Callisia, der stammer fra Mexico er nært beslægtet med den populære stueplante, Tradescantia, som på dansk kaldes for Blomsterjøde eller Vandrende Jøde på grund af sine lange, vandrende udløbere.

 

To arter dyrkes

Vi dyrker to arter af Callisia, den ene, Callisia elegans, minder særdeles meget om Blomsterjøde. Det er en udpræget hængende eller krybende plante med runde stængler, som let bliver 30-40 cm lange. Bladene, der er aflange og tilspidsede, sidder enkeltvis på stænglerne, men når flere stængler hænger ned ved siden af hinanden, kan der dannes et tæt og frodigt tæppe af de olivengrønne, hvidstribede blade, der er smukt purpurfarvede på undersiden.

Planten får en sjælden gang hvide blomster, men de er små og ubetydelige.

 

Viol-duftende

Den anden dyrkede art er Callisia fragrans, og fragrans betyder duftende. Dette navn bærer planten med rette, for selvom blomsterne også hos denne art er små og hvide, så har de en meget fin duft af violer. Den duftende Callisia er betydelig mere opret i væksten og egner sig derfor lige så godt til en vindueskarm, som til at komme i hængepotte. Den får store, grønne blade i rosetter for ende stænglerne.

 

Andre arter

Foruden de to dyrkede arter af Callisia er også den nært beslægtede Aploleia multiflora ved at komme frem igen, og har tidligere været dyrket her i landet under navnet Callisia martensiana eller Callisia repens, den krybende Callisia.

 

Callisia - Collisio fragrans og elegans

Formering af Callisia er nemt

Callisia formeres let ved stiklinger, og man kan bruge både topstiklinger og stængelstiklinger. De skal være omkring 6-8 cm lange og man kan stikke dem hele året, men det går lettest om

foråret.

Fjern bladene på det nederste stykke og stik dem et par cm ned i fugtig jord. Potten eller kassen stilles varmt og lyst, men ikke i direkte sol, og den overtrækkes med plastikfolie eller dækkes med en glasplade, idet man sørger for lidt ventilation ved hjælp af et par små ventilationshuller i folien.

 

Pas på råd

Den største fare, som truer stiklingerne, er rodbrand eller rodhalsråd. Sygdommen bliver fremkaldt af svampe, og man forebygger den ved at bruge frisk, sygdomsfri jord eller ved at koge jorden, før man sætter stiklinger i den.

 

Stik 8-10 sammen

Laver man stiklingerne direkte i en hængepotte, som planten skal vokse videre i, skal man sætte 8-10 planter i samme potte. Så får man hurtigere en smuk og fyldig plante.

 

Callisia - Collisio fragrans og elegans

 

PLANTEDOKTOREN

 

Callisisa er gennemgående en sund plante, hvis man anbringer den lyst men ikke i skarp sol, og kun vander når jorden er tørret næsten ud.

• Bladlus. Af og til kan planterne dog blive angrebet af bladlus, som især sætter pris på de helt nye skud. Man kan forsøge at pensle de angrebne steder med sæbespåner, der er pisket op i lunkent vand. Lykkes det ikke, må man sprøjte med et pyrethrum-middel.

• Topskudmider er vanskelige at få øje på, da de er næsten helt gennemsigtige, men bliver de nye skud brune og misdannede, er der risiko for, at et angreb er igang. Man afklipper de angrebne skud. Standser det ikke angrebet, må man spøjte med malathion.

• Overvanding. Får planten brune bladspidser skyldes det overvanding.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (4 stemmer)
Siden er blevet set 6.841 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her