Logo

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

 

Haemanthus er en stor slægt af flerårige, spændende løgplanter. Mange af dem dyrkes som frodige potteplanter med smukke blomster - det er dem, dette kort handler om.

 

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

Haemanthus multiflorus - fantastisk rød blomst - en kost uden lige.

 

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

Haemanthus albiflos - blomsterne kommer hen på sommeren.

 

INDKØSSTIPS

Barberkost kan i reglen købes hele året.

Livslængde: Meget længe under gode forhold.

Sæson: Hele året. De løvfældende sommer og efterår.

Sværhedsgrad: Nem. De løvfældende skal passes mere omhyggeligt og skal have en hvileperiode for at sikre næste års blomstring.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Haemanthus er flerårige løgplanter, der inddeles i 2 grupper: de løvfældende og de stedsegrønne. De stedsegrønne, hvortil Barberkost hører, har store, saftfyldte blade og dyrkes hele året, medens de løvfældende kræver en hvileperiode for at blomstre hvert år.

 

Blomstring og duft

Haemanth us-arterne blomstrer sommer eller efterår. Barberkost har hvidblomstrede, tætte flade blomsterstande. Blodlilje har røde blomster og røde, iøjnefaldende, taglagte svøbblade. Haemanthus katharinae har lysende røde, stilkede blomster i runde stande. Blomsterne har ingen særlig duft.

 

Lys og temperatur

Planterne skal vokse på et lyst sted, men tåler ikke direkte sol om sommeren. Barberkost kan vokse i halvskygge, men bladene bliver da blegere i den grønne farve. Barberkost og katharinae-arten vokser bedst ved 16 til 18°C om sommeren og ved ca. 12°C om vinteren. Andre af arterne trives bedre ved højere sommer- og vintertemperaturer, og ingen af dem tåler frost.

 

Vanding og gødning

Om vinteren vandes kun sparsomt, men planterne bør dog aldrig for tørre. Når løvet visner ned, er det dog nødvendigt at indstille al vanding i denne tid. Så snart væksten begynder påny, vandes først sparsomt og senere mere rigeligt. I vækstperioden vandes rigeligt, og der gødes med flydende gødning hver 14. dag.

 

Jord og omplantning

Haemanthus vokser bedst i en jordblanding af kompost, løvjord og sand. De plantes kun om, når det er nødvendigt, da blomstringen bliver bedre, når planterne ikke forstyrres i deres vækst. Tidspunktet for omplantning er ved starten af drivningen.

 

Beskæring

Ingen. (Læs i øvrigt under de enkelte arter).

 

Formering

Formeres ved deling eller frø. Barberkost formeres også ved afskårne blade, der i skærefladen udvikler nye småplanter.

 

Miljø

Haemanthus katharinae egner sig til udplantning i bed i vinterhaven. De øvrige arter dyrkes i potter og stilles i vinduet i blomstringsperioden. Barberkost dyrkes i et lyst vindue hele året, men kan også trives på en terrasse i varmere perioder.

 

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

Små smuk er Haemanthus natalensis i sin helhed, når den står i potten.

 

Haemanthus en gruppe utroligt flotte løgplanter

Haemanthus hedder en stor slægt, hvis arter alle er flerårige løgplanter. De er næsten alle vildtvoksende i Sydafrika eller i tropiske dele af Afrika, og mange af dem dyrkes som stueplanter, da de har frodige blade eller smukke blomster. Et par af de dyrkede arter har stedsegrønne blade, men hos de fleste visner bladene bort, og disse arter er kun dekorative i 3 til 4 måneder af året. Blomsterne er hvide eller røde og er samlede i hoveder, der er omgivet af svøbblade. Det botaniske navn Haemanthus betyder rødblomstret, og de danske navne som Barberkost og Malerkost hentyder til blomsterstandens form eller farve.

 

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

Her ses blomstens opbygning tydeligt. Der er ikke noget at sige til, at den kaldes en kost!

 

Barberkost, Haemanthus albiflos, hører til gruppen med stedsegrønne blade og dyrkes hele året. Planten har fladtrykte løg og 2-radede, brede blade, der er kødfulde og friskgrønne i farven. Blomstrer om sommeren eller efteråret med en mængde små hvide blomster, der er samlede i et fladtrykt hoved og er omgivet af store hvidliggrønne svøbblade. Blomsterne har gule støvknapper, der rager langt ud.

 

Haemanthus puniceus og især H. katharinae er nogle af de smukkeste af arterne. De hører til de løvfældende og kræver en hvileperiode for at blomstre hvert år. Løget er 8 cm stort, og i eftersommeren udvikles både blade og blomster på samme tid. Bladene, der sidder på et skaft, bliver ca. 30 cm lange og blomsterskaftet, der er af samme længde, har en rund, stor blomsterstand med mange røde blomster. 'König Albert', der er en krydsning mellem H. katharinae og H. puniceus, dyrkes mest. Den har en kraftig vækst og store blomsterstande.

 

Blodlilje, Haemanthus coccineus, er også løvfældende. Løgene bliver 10 cm store, og planten blomstrer sensommer eller efterår før bladene udvikles. Den flade, malerkostlignende blomsterstand er omgivet af meget iøjnefaldende, røde svøbblade. Blodlilje overvintrer med de lange blade, der i naturen dør bort i løbet af foråret.

 

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

PLANTEDOKTOREN

Barberkost er en meget sund plante, der sjældent angribes af sygdomme eller skadedyr.

De løvfældende arter kan angribes af grønne lus og rødt spind. Douch bladene over hver dag for at forebygge angreb. Er skaden allerede sket sprøjtes med et bekæmpelsesmiddel.

 

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

Sådan dyrkes og formeres Barberkost

 

Barberkost er en gammel stueplante, der har været i dyrkning i flere hundrede år. Den er fordringsløs og nem at dyrke, men trives bedst i en ikke for varm stue.

 

Planten vokser bedst på et lyst sted, hvor den bagende sommersol ikke kan skinne direkte på bladene, der let bliver brændt i for stærk varme. Barberkost pottes kun om, når rødderne bliver for mange og er ved at vokse op over jorden. Ved samme lejlighed deles større planter, der plantes om i en jordblanding af kompost, tørvemuld og sand.

 

Barberkost - Malerkost - Haemanthus

Sådan dyrkes og formeres de løvfældende Haemanthus

Planterne skal vokse på et lyst, men ikke for varmt sted. Temperaturen holdes om vinteren på 12°C, og ved begyndelsen af drivningen hæves temperaturen gradvis til 16-18°C. Når bladene begynder at visne, indstilles vandingen, og i hvileperioden vandes kun, når jorden er meget tør. Der vandes så snart bladene igen begynder at udvikles. Ompotning sker bedst ved hvileperiodens ophør i

en jordblanding af tørvemuld, bladjord og sand.

 

Planterne formeres ved sideløg eller frø, der sås omgående efter modning. Frøet sås i potter, der stilles ved 20 til 24°C. Efter fremspiring prikles planterne ud og pottes først i små potter.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (15 stemmer)
Siden er blevet set 13.997 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1309626-01-2021 13:11:03 Bjørn
Hei, er veldig interessert i å kjøpe barberkistplante, men her i Norge er det heilt umuligt, er det noen der ute som veit kor man kan få kjøpt ein slik plante, det hadde eg ser pris på, hv Bjørn
1295628-05-2020 20:14:10 Sonja
Det er en god og flot artikel om denne flotte plante som jeg netop har købt som løg🤞🏻Og nu vil plante i en flot krukke og have stående på spisebordet i stuen,m masser af lys og næsten ingen sol👌 Glæder mig til den flotte røde blomst🌺🍀😁

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her