Logo

Fønikspalme - Phoenix canariensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fønikspalme - Phoenix canariensis

 

Fønikspalmen er måske den nemmeste grønne plante man kan have. Den trives godt i en stue, bare den har et minimum af lys og den kan stå ude på altan og terrasse hele sommeren.

 

Fønikspalme - Phoenix canariensis

Den unge Fønikspalme skal være lav og kompakt for at udvikle sig smukt under stue/orhold. Den bliver ranglet eller lang, hvis den mangler lys.

 

INDKØBSTIPS

Køb kun smukke kompakte planter med stive grønne blade. Tynde, ranglede planter bliver aldrig pæne.

Livslængde: Fønikspalmer kan blive meget gamle især hvis de står i store baljer i vinterhaven eller ude om sommeren og inde om vinteren.

Sæson: Føniks kan købes eller sås året rundt.

Sværhedsgrad: En af de nemmeste grønne planter sandsynligvis den nemmeste palme. Kaldes også: Kanarisk daddelpalme.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Fønikspalmen er en smuk palme med fjerformede blade. Den er ualmindelig robust og nem at dyrke. Små planter køber man, når de er ca 40 cm høje. Hos os bliver de sjældent mere end et par meter.

Blomstring og duft

Blomsterne kommer i klaser fra bladhjørnerne, men det sker faktisk aldrig hos os. Blomsterne dufter ikke og frugterne er små, hårde og uspiselige.

Lys og temperatur

Mens Fønikspalmen er helt ung, skal den skærmes mod brændende sol. Ældre planter tåler fuld sol. De kan også stå ret mørkt, men vokser hurtigere på en lys plads. Føniks kan tåle høje sommertemperaturer og klarer konstant vintertemperatur ned til ca 8 °C. Alle planter bør stå ude om sommeren og tages ind, når nattemperaturen når 2-3 °C.

Vanding og gødning

Vand godt og grundigt et par gange om ugen om sommeren og giv flydende gødning ca. hver 14. dag. Forår og efterår vandes ca. 1 gang ugentlig, om vinteren kun ca. et par gange om måneden, hvis planten står køligt og der gødes slet ikke.

Jord og omplantning

Føniks pottes bedst om i foråret. Store planter kan nøjes med en topdressing. Se nedenfor.

Beskæring

Det første bladpar, kimbladene, skal skæres af, når planten er passende stor. Visne blade og bladspidser klippes af med saks.

Formering

Fønikspalmen formeres af frø, der som regel indføres fra Spanien. I sjældne tilfælde kan der forekomme rodskud. Se nedenfor.

Miljø

Fønikspalmen er en dejlig robust palme, der står ualmindelig fint i baljer på terrassen, hvor den klæder sommerblomsterne. Også i stuen klarer den sig på både lys og mørk vokse plads.

Den trives både alene og i selskab med andre planter.

 

Fønikspalme - Phoenix canariensis

 

Fønikspalmer - Kanarieøernes elegante vejtræer

Phoenix canariensis stammer fra De Kanariske Øer, hvor de vokser overalt og kan blive op til 20 meter høje træer.

 

Enkel pasning

Maximalhøjden for en Fønikspalme under vore forhold er et par meter. Den er meget velegnet i baljer i fx vinterhaver. På en beskyttet plads kan den klare temperaturer ned til lidt over frysepunktet, ligesom den tåler utrolig meget varme om sommeren.

Står palmen koldt, skal den vandes meget moderat, står den varmt og lyst, skal den vandes godt og gødes regelmæssigt. Det er meget enkelt.

 

Fønikspalme - Phoenix canariensis

 

Sjældent særlig dyr

Fønikspalmerne er normalt ikke særligt dyre og selv en lille plante vokser sig med tiden stor i stuen. Især hvis den har optimale vækstforhold.

Ja, selv på halvmørke steder i en for lille potte, hvor rødderne næsten kravler ovenud, kan en Fønikspalme overleve. Det eneste der sker er, at den blive mere ranglet end på en lys plads.

 

Formering

 

Man kan selv så ...

Det er morsomt selv at så frø af Fønikspalmen, selv om den ikke er dyr i indkøb. Sjovøst er det naturligvis at så frø, man selv har hjembragt, og det er som regel også de mest spirevillige, for frøene må helst ikke være for gamle.

Fønikspalme - Phoenix canariensis

Frøene sås i let jord en blanding af sand, tørvestrøelse og almindelig pottemuld. Jorden holdes fugtig ved en temperatur på 20-24°, og efter 4--6 uger vil de første blade vise sig. Har man sået flere kerner sammen, er det nu på tide forsigtigt at sætte de enkelte små planter i egen potte. Husk at frøet ikke må fjernes. Når planterne ser ud til at gro godt efter nogle måneder, skal de have en større potte og kraftigere jord. God, leret havejord opblandet med ca. 1/3 sand er udmærket.

I sjældne tilfælde kan ældre Fønikspalmer danne rodskud, som kan skæres forsigtigt af med lidt rodnet og plantes for sig selv.

Fønikspalme - Phoenix canariensis

Ompotning og eventuel rodbeskæring

En Fønikspalme kvitterer næsten altid en ompotning med at gro gevaldigt i den første tid. Ompotning sker bedst i april-maj, hvor der begynder at være lys og varme nok til at planten kan gro smukt. Men er planten sidst på sommeren vokset ovenud af potten, kan den også pottes om på det tidspunkt. Det ses, når de sunde, hvide rødder snor sig ud af pottehullet eller ovenud af potten. Er palmen rigelig stor, kan man beskære rødderne og plante den igen i en potte af samme størrelse. Det begrænser væksten en smule.

 

Fønikspalme - Phoenix canariensis

 

PLANTEDOKTOREN

 

Fønikspalme - Phoenix canariensis

• Nederste bladpar deler sig ikke. Små Fønikspalmer har ofte kimbladene endnu, og de deler sig ikke, som de næste blade. Er planten ellers kompakt, skæres kimbladene af.

 

• Visne bladrande og brune blade skyldes som regel enten overvanding, for kraftig udtørring eller overgødning. Pot planten om i en større potte med frisk jord. Nye bladskud, der endnu ikke har foldet sig ud, kan ofte se visne og kedelige ud, fordi de er dækket af et brunt bastlag på siderne. Bastlaget sidder siden som brune trevler på bladene, hvilket er helt normalt.

 

Fønikspalme - Phoenix canariensis

• Brune runde pletter på bladfligene er som regel svampe. Bladene skal sprøjtes med et svampemiddel på både over- og underside et par gange med 8-10 dages mellemrum.

D Lus både bladlus, uld- og skjoldlus samt hvide fluer, kan angribe den robuste Fønikspalme. Skjoldlus og uldlus fjernes lettest med en knivspids, hvorefter bladet renses med en vattot dyppet i sprit. Hvide fluer og bladlus sprøjtes med et insektmiddel.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (24 stemmer)
Siden er blevet set 39.319 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her