Logo

Hjertevin - Rhoicissus capensis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjertevin - Rhoicissus capensis

 

Vinfamilien rummer et varieret udvalg af slyng-planter. Kun de stedsegrønne har interesse til stuen. Til dem hører Hjertevin, der ikke er nær så kendt som de øvrige vinplanter.

 

Hjertevin - Rhoicissus capensis

Slyngtrådene ses tydeligt på denne plante. De nye slyngtråde søger efter et støttepunkt.

 

INDKØSSTIPS

 

Det kan være vanskeligt at skaffe sig en Hjertevin. og prisen er højere end for de andre stuevin, fordi gartnerne finder formeringen for langsom.

Livslængde: Hjertevin er en holdbar, længelevende plante, der udmærket ved beskæring kan tilpasses sit voksested.

Sæson: Hjertevin er smuk grøn på alle årstider og bærer ikke blomster.

Sværhedsgrad: Letdyrkelig plante, hvis den får den rette placering.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Hjertevin er en kraftig slyngvækst, der danner en træagtig ranke, hvorfra der skydes nye skud. Bladene er 10-15 cm, rundagtige og længelevende. Ny vækst kommer gerne efter perioder med stilstand.

Blomstring og duft

Blomsterne udvikles sjældent under stueforhold.

Lys og temperatur

Hjertevin ynder stærkt lys og tåler solskin. Kan dog også trives under svagere lysforhold, dersom temperaturen ikke er for høj. Under gode lysforhold tåler den høj temperatur, men kan i vintertiden klare temperaturer ned til 10 °C.

Vanding og gødning

I perioder hvor der er nyvækst, er planten meget vandforbrugende og bør vandes dagligt, medens den i mørke tider uden nye skud kun bør vandes 1-2 gange ugentligt. I sommertiden gødes ugentlig. Om vinteren slet ikke.

Jord og omplantning

Unge planter vokser langsomt det første par år, og de bør da stå i mindre potter. Når væksten virkeligt tager til, må de ompottes til en god stor potte i kraftig sphagnumjord.

Beskæring

Planten kan, hvis den bliver for voldsom, skæres helt tilbage ned til de tykke bundgrene. Det må kun gøres i forårstiden.

Formering

Tager lang tid se nedenfor.

Miljø

Hjertevin er bedst under lyse forhold og giver en smuk, grøn ranke eller espalier. Den tåler sol, og svingende temperatur.

 

Hjertevin - Rhoicissus capensis

Det tager lidt tid, før Hjertevin for alvor begynder at vokse. Den skal danne træagtig basis først. Men så bliver den smuk!

 

Hjertevin vokser voldsomt i sine hjemegne men er smukkere hos os i stuen

 

Digteren Poul Møller skrev i 1820 på sin sydhavsrejse "Rosen blusser alt i Danas have": "selv blandt Constantias fulde ranker, mindes jeg med længselsfulde tanker, løvet i Charlottes Bøgelund". Han har afgjort set Hjertevin ved sit ophold i Kaplandet, hvor denne voldsomme slyngplante dækker huse og klatrer op i træer. Meget betegnende kaldes den der for "abe-reb". Man laver en velsmagende gele af dens blå druer, men under vore forhold sætter den aldrig frugt.

 

Stedsegrønne vindrueblade

Bladene er mørkgrønne på oversiden og sidder på lange stilke. På undersiden er bladene fint brunligt hårede, og i deres form minder de om små vindrueblade. Bladranden er ofte bølget eller ombøjet. Slyngtrådene er meget kraftige og kommer, hvor der ikke sidder sideskud. De gamle ranker bliver helt træagtige og skulle planten, ligesom den rigtige vin gør, af en eller anden grund tabe alle bladene, kan nye blade og ranker hurtigt vokse frem påny.

 

Langsom vækst i starten

Det varer et par vækstsæsoner, før Hjertevin rigtig kommer i vækst, fordi den skal have dannet sig en træagtig basis først. Når den så derefter går gode, lyse forhold, vokser den voldsomt og kan dække en stor flade med fint løvværk. Sol tåler den udmærket, men den kan også klare sig med begrænset lys og vender alle blade imod lysretningen. Det er nødvendigt med et stort espalier.

 

Hjertevin - Rhoicissus capensis

Formering af Hjertevin

Hjertevin har en meget langsom roddannelse. Stiklingerne skal være modne sideskud uden blød skudspids. De afskæres med 3-4 veludviklede blade, hvor det nederste fjernes. Derefter påføres roddannerpudder til den del, der sættes ned i pottejorden. Potten anbringes i et lyst vindue helst med radiator under, så jordtemperaturen kan blive 22-25 °C. For at hindre udtørring i roddannelsesperioden, sættes potten i en hvid plastpose. Det kan vare 1½ måned før der ses ny vækst, og før posen kan fjernes.

 

Hjertevin - Rhoicissus capensis

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Bladlus kan undtagelsesvis angribe de nye, bløde skudspidser og bør straks bekæmpes med et pyrethrum-middel, da de udvoksede blade ellers misprydes.

 

• Spindemider kan, dersom planten står i stærk sol og varme, angribe bladundersiderne, hvor de let kan overses og medføre bladfald og gulgrå blade. Planten renses bedst ved at tage den ud i haven og med trykvand spule miderne væk af bladundersiderne. Det skal nok gentages for at få planten helt sund igen.

 

• Røde blade, der senere gulfarves og falder af, er tegn på, at netop dette blad er udlevet. Det er en naturlig ting, at bladene konstant fornyes, men kommer der særligt mange, kan det skyldes overvanding, så rødderne er blevet skadet eller tørke, der på samme måde har berøvet planten væske til fordampningen. Selv efter kraftigt bladfald, kan planten bringes i vækst igen ved en regelmæssig behersket vanding.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 11.759 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her