Logo

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

 

Julestjernens holdbare blomster er i virkeligheden farvede høj blade. De egentlige blomster er små og uanselige og smides ofte ret hurtigt. Højbladene derimod kan holde halve år.

 

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

De små blomster hos Julestjernen holder ikke så længe som højbladene og planten syner stadig, som om den var "i blomst", når de er tabt.

 

INDKØBSTIPS

Det er vigtigt at se efter, om planten er for våd hos plantehandleren. Det må den nemlig helst ikke være, da den derved er særlig udsat for bladkastning ved temperaturændringer.

Ligeledes skal man sikre sig, at de grønne løvblade er sunde og mørkegrønne, og at de ikke hænger slapt ned langs planten.

 

Livslængde: Planterne bevares oftest kun i et par måneder, men man kan have glæde af dem i mange år.

 

Sæson: Julemåneden.

 

Sværhedsgrad: Julestjernen er nem at dyrke, især hvis man placerer den køligt.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Efter blomstringen opnår Julestjernen en almindelig tilvækst omkring ca. 15-20 cm på en enkelt vækstsæson, men oftest kasseres planterne, når de røde blade er tabt.

Blomstring og duft Blomsterne er meget små og beskedne. De er gule og sidder gemt imellem de røde, lyserøde eller hvide bracteer.

De har ingen duft.

 

Lys og temperatur

Planterne skal stå almindelig lyst. Herved opnås den smukkeste blomstring.

Temperaturen kan være almindelig stuetemperatur, men holdbarheden forlænges væsentligt, hvis temperaturen kan være omkring ca. 15-18°C.

 

Vanding og gødning

Der vandes regelmæssigt. I varme stuer en enkelt gang om ugen, idet der helst ikke må småvandes.

Gødning tilsættes ikke.

 

Jord og omplantning

Planten trives bedst i en almindelig god sphagnumberiget muldjord.

Der omplantes ikke, når planten anvendes som sæsonplante. Ellers kan der omplantes ca. en gang hvert 3. år.

 

Beskæring

Finder normalt ikke sted.

 

Formering

Formeres ved stiklinger.

 

Miljø

På grund af sine kraftige farver er Julestjernen en af de planter, der tilfører vore stuer størst virkning. Den anvendes solitært i rigelig mængde eller sammen med grønne bladplanter.

 

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

Mini-Julestjernerne er nye. Mini-blomster er i det hele taget blevet en modevare og søde er de jo.

 

Vores Julestjerne er en havebusk i sine hjemlande

Julestjernen er vel nok en af vore mest karakteristiske sæson blomster. Den tilhører Vortemælkfamilien og indeho der derfor mælkesaft i alle plantedelene.

Bladene er smukt mørkegrønne. De sidder spredt og er svagt bugtet/lappede. Bladranden er hel.

 

"Blomsten" er farvede højblade

Imod skudspidserne dannes oftest farvede, tætsiddende og lancetformede højblade lige under de egentlige blomster. Disse blade kaldes for brakteer, og de er i almindelighed røde eller hvide. En krydsning imellem disse to har dog lyserøde bracteer eller højblade. Denne krydsning, der betegnes Novemberstjerne, har navnet "Rosetta". Indenfor de sidste år er der også kommet ferskenfarvede og laksefarvede krydsninger.

 

En mexikansk haveplante

Julestjernen stammer oprindelig fra Mexico, hvor den bliver indtil ca. 4-5 meter høj med talrige forgreninger. I spidsen af alle disse skud dannes blomsterne.

I Sydeuropa samt de fleste tropiske og subtropiske egne dyrkes Julestjerner som prydplanter i haverne. Også her opnår de en anselig højde.

I kultur, under stueforhold bliver den sjældent mere end ca. 1 m høj og omkring det samme i bredden.

Julestjernen drives i vores gartnerier til blomstring ved juletid, men de små egentlige blomster holder ikke længe. Derimod kan de røde og hvide højblade blive siddende på planterne til langt hen på sommeren, selv efter at planten måske har tabt alle sine grønne blade.

 

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

Julestjernen fås i flere farver. Især den hvide er blevet meget populær.

 

Formering af Julestjerner

Stiklingerne skæres af overvintrede moderplanter, der efter julen er skåret stærkt tilbage. Når planten danner nye skud i foråret, skæres disse af med hæl og sættes i vand indtil snitfladen ikke længere "bløder".

 

Herpå stikkes de i små potter med en blanding af grus og sphagnum og sættes på et varmt sted helst med undervarme, 'hvis det kan lade sig gøre. De tildækkes med plast eller glas og holdes fugtige. Når roddannelsen har fundet sted, og stiklingerne begynder at vokse, skygges de for at undgå solskader, og efter en månedstid omplantes de i lidt større potter i en kraftigere jordblanding bestående af f.eks. næringsberiget sphagnum tilført lidt groft grus.

 

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima

 

Sådan får man Julestjerne i blomst (igen)

Julestjernen er en kortdagsplante, som skal have en dag under 12 timer for at sætte blomster. Hvis man dækker den med en sort plastpose fra f.eks. kl. 19 om aftenen til kl. 7.30 om morgenen i en måneds tid (i september er 20 dage nok), vil planten danne stjerner,

 

PLANTEDOKTOREN

o Krusesyge er en virussygdom, der næsten altid angriber planterne, inden de forlader gartneren, og derfor kommer sådanne planter kun ved uheld i handelen. Bladene er skæve, oftest noget spættede og stænglerne bliver krumme. Højbladene eller bracteerne bliver krusede. Sådanne planter kasseres helt.

o Uldlus kan forekomme på bladundersiderne. De sidder oftest tæt sammen i en vatlignende tot. De bekæmpes nemt med sprit og en vatpind.

 

Julestjerne - Euphorbia pulcherrima


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.159 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her