Logo

Køllelilje - Cordyline fruticosa

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Køllelilje - Cordyline fruticosa

 

Kølleliljen er en både nem og køn potteplante, der minder meget om Draceana. Den kan have røde, grønne eller hvidbrogede blade og er meget nem at placere, da den også tåler en del skygge.

 

Køllelilje - Cordyline fruticosa

Kølleliljen får en forgrenet blomsterstængel med rosa-lilla blomster. Duften er dejlig.

 

INDKØBSTIPS

Livslængde: En mangeårig plante, som bliver smukkere og smukkere år for år, hvis den trives.

Sæson: Findes i handelen året rundt. Vår og forsommer er gode købstidspunkter.

Sværhedsgrad: En nem og robust potteplante. Især de små nye minatureplanter 'Red Edge' er meget nemme.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Almindelig Cordyline bliver ca. 1 meter høj indendørs. Bladene er ofte rødlige og smukt mønstrede. Der findes mange forskellige former' også nogle med helt grønne blade.

Blomstring og duft

Det er meget sjældent, at Cordyline blomstrer hos os. Et ældre eksemplar kan få en lang, forgrenet stængel med rosa-lilla 23 cm store blomster.

Efter blomstringen-dannes røde bær. Duften er stærkt aromatisk.

Lys og temperatur

Køllelilje vil have så meget lys som muligt hele året, men bør beskyttes mod direkte sol om sommeren. Sol bleger nemlig bladene. Normal stuetemperatur eller varmere, hele året. Pas på med for tæt placering ved kolde vinduer om vinteren. Planten er meget følsom overfor kulde.

Vanding og gødning

Brug lunkent vand og vand grundigt med mellemrum, så jorden tørrer noget mellem hver vanding. Det giver luften en chance for at trænge ned i jorden. Rødderne behøver både luft og vand for at fungere. Gød efter forskrifterne, eller lidt svagere. _

Jord og omplantning

Almindelig potte muld med godt dræn i bunden. Omplant små planter hvert forår, ældre med et par års mellemrum.

Beskæring

Ikke aktuel. De fleste planter taber bladene nedefra med tiden. Det er helt naturligt. De kan også skæres af, hvis de er grimme.

Formering

Kan ske på mange måder. Se nedenfor.

Miljø

Køllelilje er en af de mest miljøskabende planter vi har. De rødbladede er meget effektfulde og de grønbladede meget lette at dyrke og tilmed robuste, hvis man har brug for grønt et stykke inde i rummet.

 

Køllelilje - Cordyline fruticosa

Så stor bliver Cordyline fruticosa på Hawaii, hvor den bl.a. stammer fra.

 

Kølleliljen kaldes "Good luck plant" på Hawaii

Køllelilje er en både interessant og morsom potteplante. Der findes adskillige former. I vild tilstand findes de i Indien, hele Sydøstasien, tropisk Australien, samt de tropiske øer i Stillehavet.

En af formerne kaldes "Ti-plant" eller "Hawaiian good luck plant", hawaiiansk lykkeplante.

Af den laver man bastskørter på øerne og den sælges også i form af 10-15 cm lange stammestykker, som af og til også kan købes her. Når de lægges i et fad med vand, vokser der snart rødder ud og efter yderligere en tid kommer der også sideskud. I vild tilstand bliver denne form op til 4 meter høj.

 

Grøn Cordyline

Den senere art er helt grønbladet. I 1929 fik en gartner i Belgien en form frem, som han navn gav 'Volckaertii'. Den passer bedre til vort indendørsklima og anvendes i stor udstrækning til offentlige miljøer. Den er næsten altid dyrket på stamme.

 

Rød Cordyline

De fleste former har dog røde blade. De findes fra den dybeste kobberrøde eller næsten helt sort til hvid og fløde gult blandet med rosa og vinrødt. 'Atom' har kobberfarvede blade med kraftige blade med kraftige indslag af vinrødt. 'Kiwi' har grønne blade med flødegule striber og lyse, vinrøde bladkanter. 'Red Edge' er en miniatureform, som er meget nem og robust.

 

Navneforvirring

Slægterne Cordyline og Dracaena står hinanden meget nær. Forskellene som botanikerne ser på, er farven på rødderne. Cordyline har helt hvide rødder, mens de er gule og brunorange hos Draceana-planterne.

En del Cordylineplanter har også fortykkelser på rødderne. De kan minde om små køller og har derfor givet planten navnet Køllelilje. Tidligere regnedes begge planterne til Liljefamilien. Ved den sidste ændring i navnenomenklaturen blev de, sammen med mange planter fra Amaryllisfamilien, overført til den nye familie Agavacea, Agaveplanter.

 

Køllelilje - Cordyline fruticosa

Formering af Cordyline

 

Formering kan ske på flere måder. Stammestykker fra former med grov stamme danner rødder i vand og får efterhånden sideskud.

Stammestykkerne kan også plantes i fugtig jord og danne rødder på 1-2 måneder.

Frø findes normalt om foråret i velassorterede frøhandler. De lægges i lunkent vand natten over inden de sås. Frøene stoppes blot ned i almindelig pottemuld og potten stilles lunt og jorden holdes fugtig.

Når frøet spirer, skal potten også stå lyst. En lille plastpose med lufthuller over stikling eller frøplante er altid godt.

På rødderne findes fortykkelser. Ved omplantning kan man skære et rodstykke med fortykkelse løs. Dette stykke plantes for sig selv i lun og fugtig jord og bliver til en ny plante efter et par måneder.

Topstiklinger fra forgrenede eksemplarer kan også tages. Skær dem af med en skarp kniv og lad dem slå rod i vand, før de plantes.

 

Køllelilje - Cordyline fruticosa

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Spind kan blive et problem i tør luft. Et lille angreb gnides af med fingrene under rindende vand.

 

• Uldlus kan fjernes ved pensling med denatureret sprit, som opløser voksen i "ulden". Brus planten efter at lusene er fjernet, med en vatpind dyppet i sprit. Spritten kan nemlig være hård ved bladene.

 

• Thrips ses som sølvagtige pletter på bladoversiden, hvor dyrene har suget plantesaft og pustet luft ind. På bladenes underside ses de små, flyvende dyr. Anvend et bekæmpelsesmiddel med pyrethrum eller malation. Blander man selv, tilsættes 5% opvaskemiddel eller brun sæbe, så hæfter midlet bedre på bladene. Gentag et par gange med en uges mellemrum.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (13 stemmer)
Siden er blevet set 5.681 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her