Logo

Piberanke - Aristolochia elegans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Piberanke - Aristolochia elegans

 

Piberanken har de morsommeste blomster nærmest leopardplettede og af facon som en gammeldags nathue eller et morsomt pibehoved. Den kan blive utrolig flot i et lyst vindue.


Piberanke - Aristolochia elegans

Piberanke - Aristolochia elegans

Aristolochia spec. har mørkegrønne, fligede blade. Blomsterne er lysegrønne med brune pletter og en lang krum tråd.

 

INDKØBSTIPS

 

Planten indkøbes bedst tidligt på sæsonen ved den begyndende blomstring. Herved har man størst chance for at bedømme plantens kvalitet.

Bladene skal være saftspændte og blomsterknopperne i bladhjørnerne tydeligt opadrettede.

Livslængde: Denne Piberanke kan man have glæde af i mange år. Ældre planter kan tilbageskæres for at blive forynget.

Sæson: Hele sommeren.

Sværhedsgrad: Er meget nem og taknemmelig under lyse forhold.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Arten er meget nem at dyrke i stuer eller vinterhaver, og med sin moderate tilvækst vil den udfylde en plads imellem andre planter uden at genere disse. Bladene er nyreformede og lysegrønne. Væksten slyngende.

Blomstring og duft

Planten blomstrer hele sommeren med sine ejendommelige, men meget smukke blomster. Disse dufter ikke ret meget.

Lys og temperatur

Skal altid have en lys og luftig vokseplads uden direkte sol bag glasset. Temperaturen i sommermånederne omkring ca. 20-25 °C. Om vinteren må temperaturen helst ikke komme under ca. 10 °C.

Vanding og gødning

I vækstperioden vandes regelmæssigt, hvilket vil sige ca. 1-2 gange om ugen. Der grundvandes. I vintermånederne vandes højst en enkelt gang om ugen. Gødning tilsættes vandingsvandet i vækstsæsonen ca. hver 2.-3. gang.

Jord og omplantning

Trives bedst i en kraftig veldrænet og næringsrig humusjord.

Unge planter omplantes ca. hvert 2. år, ældre planter kun hvert 3.-5. år. Der anvendes bedst lerpotter.

Beskæring

Finder kun sjældent sted, men foretages, hvor planten opnår en utilsigtet tilvækst eller for at forynge ældre planter.

Formering

Sker bedst ved stiklinger i sensommeren.

Miljø

Arten bliver smukkest, hvis den anvendes i et lyst rum, hvor de karakteristiske blomster hele tiden kan ses. Anvendes som slyngplante eller som espalier på en væg.

 

Piberanke - Aristolochia elegans

Aristolochia grandiflora har violette pletter på hvid bund. Bladene er lysegrønne og hjerteformede.

 

Piberankens blomster - de små nathuer - er den vigtigste grund til at vi dyrker den

 

Piberanke tilhører en af de plantefamilier, der med sine karakteristiske blomster altid vil være let genkendelig. De ligner nærmest en gammel nathue, der er bøjet sammen på midten eller de sammenlignes med en pibe med smukt udbøjet spids. Sidstnævnte har endog givet navn til slægten.

Hele familien indeholder omkring ca. 400 forskellige arter, hvor næsten alle oprindelig stammer fra tropiske eller subtropiske egne.

 

Mange blomster i sommerens løb

Denne art hedder på latin Aristolochia elegans og stammer fra Brasilien. Den er meget smuk og nem at have med at gøre, og dens tilvækst er til at styre. Blomsterne, der sidder i bladhjørnerne og ofte fremkommer på planten gennem hele vækstsæsonen, er karakteristiske og noget ejendommelige. De er ca. 10-12 cm lange og næsten lige så brede. Farven er fløjlsbrun med hvide pletter og gulligt svælg. Deres holdbarhed er ikke stor, men dette opvejes rigeligt af de mange blomster gennem sommeren.

 

Lyst og lunt udvikles måske en frøstand

Planten anvendes bedst og udvikler sig smukkest i en lys og lun stue, vinterhave eller udestue, men den kræver dog, at der om vinteren er frostfrit og ret køligt. Her vil de mange blomster komme til deres ret, og ved et åbent vindue kan man undertiden opleve den ejendommelige frugtstand, der mest ligner en udfoldet faldskærm. Den spalter nemlig i skillevæggene og frøene kastes på denne måde.

 

Piberanke - Aristolochia elegans

Aristolochia gigantea mørkerød med hvide 'fregner'.

 

Piberanke - Aristolochia elegans

Aristolochia brasiliensis rød· brunt mønster på hvid bund.

 

Formering af Piberanke

 

Piberanke - Aristolochia elegans

Piberanke formeres bedst ved stiklinger, men kan dog også udsås ved importerede frø. Nemmest er det at bruge materiale fra egne planter. Om efteråret, når blomstringen er ved at ophøre, tilbageskæres ældre planter og en stor del af skuddene kan anvendes til stiklinger. Stiklinger kan dog også tages i februar, hvis planten ikke skal beskæres.

 

Urteagtige stiklinger

Stiklingerne skæres delvis urteagtige, ca. 8-10 cm lange. De hormonbehandles og stikkes i en jordblanding bestående af lige dele muld, sphagnum og grus eller groft sand, herpå hensættes de, tildækket med glas eller plast, på et lunt sted med undervarme og holdes fugtige.

 

Til et køligt sted i løbet af 1-2 måneder

I løbet af 1-2 måneder har de dannet rødder, og de begynder at skyde med spæde, lysegrønne skud. Herefter flyttes de til et køligere sted uden undervarme, og glasset tages gradvist af.

 

Når tilvæksten er ca. fr.1O cm udplantes de i 10 cm potter i en næringsrig, veldrænet jord og i løbet af yderligere 12 måneder vil man have lavet de nydeligste småplanter. Hele det første vækstår forbliver de i de små potter.

 

 

Piberanke - Aristolochia elegans

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Hvide fluer optræder undertiden i kraftige angreb på planterne. Der skal bekæmpes kemisk med regelmæssige mellemrum, oftest kun 4 dage. Af hensyn til andre planter i stuen bør dog overvejes at kassere planten.

 

• Standser tilvæksten, og bladene får lyse småprikker eller bleges helt, kan der være tale om rødt spind. Se efter på bladundersiderne eller bladhjørner. Her vil være dannet et fint, gråt spind. Planten kasseres.

 

• Slappe blade og efterfølgende blomstertab kan skyldes overvanding samt eventuelt for lav temperatur. Der vandes mindre efter udtørring.

 

• Lyse blade, især i skudspidserne er tegn på en dårlig gødningstilstand. Der tilføres forsigtigt gødning sammen med vandingsvandet. Bedst er det at foretage jordprøver.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.086 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her