Logo

Indisk Viol - Exacum offine

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Indisk Viol - Exacum offine

 

Indisk Viol er en dejlig sommerblomstrende plante, som pynter med sin smukke, kuplede form, sine saftigt grønne blade og sine enkelte eller fyldte blomster i hvidt eller blåt.

 

Indisk Viol - Exacum offine

Exacum findes med både enkle og fyldte blomster. Den fyldte form kaldes 'Rococo' og har egentlig deformerede støvdragere som blomsterblade midt i blomsten.

 

INDKØBSTIPS

 

Indisk Viol kan som regel købes fra april. Se efter at planterne er frisk grønne uden gule blade. Der skal være mange blomsterknopper.

Livslængde: Planten dyrkes oftest som enårig, men kan godt overvintres og dyrkes videre året efter. Unge førsteårs planter er dog smukkest.

Sæson: Frø der sås i januar-februar blomstrer et halvt år efter. Planten blomstrer hele sommeren.

Sværhedsgrad: Planten er ikke svær at dyrke, men kræver regelmæssig pasning med vand og gødning.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Indisk Viol er en spæd, opretvoksende plante, der bliver mellem 15 og 35 cm høj. Den er rigt forgrenet og har smukke, blanke blade.

Blomstring og duft

Planten blomstrer hele sommeren med mange, ret små, hjulformede, himmelblå, hvide eller mørkere blå blomster, der også kan være fyldte. Blomsterduften er meget svag.

Lys og temperatur

Planten skal vokse i et lyst vindue eller på en lys altan. Den tåler ikke direkte sollys og trives bedst ved ca. 15 °C i let halvskygge.

Vanding og gødning

Planten skal holdes jævnt fugtig især i den lyse tid af året. Den tåler dog ikke at stå i blivende vand, og der sørges for et godt dræn i potten. På varme dage overbruses med rent vand. Der gødes 1 gang om ugen med et opløseligt næringsmiddel som f. eks. en 2 promille kalisalpeter-opløsning.

Jord og omplantning

Indisk Viol dyrkes mest som enårig og skal derfor ikke omplantes. Kun unge frøplanter omplantes.

Beskæring

Unge planter kan evt. knibes tilbage for at opnå en mere kompakt og tæt vækst. Denne behandling sinker dog blomstringen i op til 14 dage.

Formering

Formeres ved frø, der sås i januar-februar for at få blomstrende planter et halvt år senere. (Se nedenfor).

Miljø

Indisk Viol er dekorativ og trives fint i altankassen eller vindueskarmen. De hvide eller blå blomster danner fin kontrast til andre blomsterfarver.

 

Indisk Viol - dejlig sommerblomstrende plante

Indisk Viol kaldes også for Bitterurt, da alle dele af planten smager bittert. Der findes kun den samme art, hvis hjemsted er øen Sokotra, der ligger ud for Somalia halvøen i Afrika og Sydarabien. Fra denne ø stammer flere af vore spændende potteplanter, som f. eks. Begonia sokotrana, en af stamformerne til Julebegonierne. Flere af Draceana-arterne er også fra denne ø. Øen var i mange år under Storbritannien, og plantens botaniske slægtsnavn er vist nok gællisk.

 

Indisk Viol - Exacum offine

Exacum kan være enten hvid eller blå, og sælges I dag I flere størrelser lige fra helt små miniplanter til store kupler med masser af blomster. Man kan også vælge mellem enkelte og fyldte blomster.

 

En yndig lille urt

Indisk Viol er en lille urt, der hos os dyrkes som potteplante, der fornys hvert år. Væksten er opret, rigtforgrenet, med små ovale blade, der har buestrengede nerver. Planten blomstrer uafbrudt fra forår til efterår.

 

Blomsten er næsten regelmæssig. De grønne bægerblade har brede vinger, og den hjulformede krone er himmelblå, lyseblå eller lidt mørkere blå. De fem støvknapper er ret store og stækt gule og virker som et lille gult øje i blomstens midte. I dag findes også former med fyldte og større blomster ny er f. eks. den hvide 'Rococo', der er udviklet af en dansk gartner.

Planten bliver ikke overvældende stor, mellem 15 og 35 cm høj.

 

Populær potteplante

I de senere år er Indisk Viol blevet en meget populær potteplante. Det er heller ikke uden grund, da planten er nem at formere. Den er ikke dyr i indkøb og er utrolig blomsterrig hele sommeren. Om efteråret, når dagene bliver kortere, bleges blomsterne, og hele planten får et vissent og kedeligt udseende.

 

Formering, prikling og pasning

Frøet af Indisk Viol sås i januar-februar for at få sommerblomstrende planter frem. Der går ca. 6 måneder fra såning til blomstring.

Indisk Viol har meget fint frø. Der går 40.000 frø til et gram. Frøet sås tyndt ud i potter eller i en lille formeringskasse. Det dækkes ikke, men trykkes let ned i jorden, der kan være enheds-såjord med lidt vasket strandsand. Potten eller kassen stilles ved 20-22 °C og dækkes med glas eller plastik, da jorden skal bevares fugtig under hele spireperioden.

 

Indisk Viol - Exacum offine

 

Prikling

Efter 4 uger prikles småplanterne forsigtigt over i en lidt kraftigere jord og efter yderligere en uge sænkes temperaturen til 12-15 °C

Så snart planterne er i god vækst, pottes de enkeltvis eller få sammen i 10-12 cm potter. Det er vigtigt, at planterne aldrig bliver for tørre.

 

Pasning

I varme perioder overbruses planten med rent vand, og der vandes med en gødningsopløsning 1 gang om ugen. I varme perioder, hvor vandingen er størst, er det især vigtigt at gøde planterne. Ønskes lave, tætte planter, kan skuddene knibes i begyndelsen af vækstperioden, men det betyder dog at blomstringen sinkes i op til 2 uger.

 

Indisk Viol - Exacum offine

 

PLANTEDOKTOREN

 

Indisk Viol er en ret robust plante, der sjældent angribes af skadedyr måske fordi den smager bittert.

 

— Gule blade skyldes ofte dårligt dræn. Planten tåler ikke at stå med blivende vand i potten.

 

— Blomsterne tørrer ind. Når planten ikke holdes jævnt fugtig, vil blomsterne tørre ind og visne. Sørg for regelmæssig vanding og overbrus gerne planterne i varmt vejr.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (8 stemmer)
Siden er blevet set 5.183 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her