Logo

Surkløver - Oxalis adenophylla

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Surkløver - Oxalis adenophylla

 

Surkløver er en yndig lille potteplante med lilla-rosa blomster. Den er hårdfør ude, men kan også bruges inde på en lys plads, blot man sørger for vinterhvile. Den kommer i handelen i foråret.

 

Surkløver - Oxalis adenophylla

Surkløver er yndig i altankassen og den er hårdfør ude på et beskyttet sted.

 

INDKØBSTIPS

Livslængde: Surkløver er en flerårig lille staude, der kan deles, så man får flere planter.

 

Sæson: Surkløver blomstrer inde fra marts, hvis den er passet rigtigt med vinterhvile og "opvågning" og ude fra juni. Normalt i handelen som potteplante fra marts til maj.

 

Sværhedgrad: Let, men husk årsrytmen med vinterhvile m.m.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Oxalis adenophylla er en graciøs lille plante med en nærmest kuplet vækst. Den bliver sjældent over 10 cm høj. Små bladene er nærmest hjerteformede og sidder flere sammen som en lille "paraply" på hver stilk.

 

Blomstring og duft

Surkløver blomstrer med nærmest lyslilla blomster, der er stærkt årede med violette årer ned i det hvide på hvert blomsterblade. De dufter næsten ikke.

 

Lys og temperatur

Surkløver skal stå lyst, men helst ikke i brændende sol i vinduet, når den har blade og blomster. I hviletiden skal krukken stilles væk, gerne mørkt og køligt. Frit udplantet er den vinterhårdfør næsten overalt i Danmark.

 

Vanding og gødning

Vand regelmæssigt, så jorden holdes jævnt fugtigt og giv gødning engang om ugen fra forår til høst, hvor vandingen nedtrappes gradvist. Giv slet ingen vand i den tørre hvileperiode.

 

Jord og omplantning

Brug almindelige pottemuld og omplant evt. i februar. Ældre planter kan nøjes med en topdressing og en rigtig omplantning hver andet-tredje år.

 

Beskæring

Man beskærer ikke Surkløver, men fjerner visne blomster og gulnede blade. Fjerner man ikke visne blomster, vil planten blomstre mindre.

 

Formering

Planternes små jordstængler, der ligner knolde, kan deles, når man omplanter i februar, hvis man vil have flere planter. Yngleknolde kan også fjernes fra moderplanten, når den stilles til vinterhvile, lægges tørt og køligt og først plantes igen i det tidlige forår.

 

Miljø

Surkløver er en yndig plante, som passer fint i et lyst forårsvindue i både det supermoderne hus og i en bindingsværk-idyl.

 

Surkløver - Oxalis adenophylla

Sådan skal en nyindkøbt Surkløver se ud smuk og kompakt med mange blomster.

 

Surkløver dekorativ lille plante der kan bruges både inde og ude

Oxalis adenophylla er en dekorativ lille plante, som stort set er vinterhårdfør her i Danmark. Den er helt bedårende i et stenbed, i en flad skål på terrassen eller som potteplante i forårsvinduet når den blomstrer. Bagefter kan den plantes udenfor eller stilles på altanen i sommertiden. Sørger man for kølig overvintring vil den komme med nye blade og blomster næste forår.

 

Bladene smager syrligt

Navnet Surkløver er en direkte oversættelse af det latinske navn Oxalis, der er et gammelt græsk plantenavn, som blev brugt om planter, der smagte syrligt (oxys = sur), og det gør Surkløver. Prøv selv at nippe til et blad!

 

En lille staude Surkløver er en staude med en ret kort, skællet rodstok, der oftest ligner en knold. Herfra kommer de talrige stilkede blade, der består af mange mere eller mindre hjerteformede småblade, så der ligesom sidder en halvt sammenfoldet lille grøn paraply på hver stilk.

 

Med lysviolette blomster

Blomsterne er nærmest lysviolette, lysest (næsten hvide) ind mod midten og mørkest yderst på bladene. Den violette farve går ind i den lyse del som farvede årer. Blomsterne kommer ofte to og to sammen og de hæver sig over bladene i et frodigt væld, så de næsten dækker løvet. Hver blomst er som regel 2-3 cm i diameter. Hele planten bliver sjældent over 10 cm høj. Har man planten inde blomstrer den allerede fra marts og til hen i juni udenfor kommer den først i blomst i juni.

 

Surkløver - Oxalis adenophylla

Den etårige Oxalis comiculata blomstrer gult og har blade, der er anderledes. Den træffes undertiden under navnet Surkløver.

 

PLANTEDOKTOREN

— Surkløver har ingen særlige sygdomme. Derimod kan de angribes af forskellige skadedyr som bladlus, spind og hvide fluer.

— Forebyggende behandling: Giv ofte planten en douche for at holde den frisk og for på et tidligt tidspunkt at spule eventuelle insekter væk.

— Manglende, eller spredt blomstring forår og sommer kan skyldes at Surkløveren har fået lov at tørre ud, eller at visne blomster har fået lov at blive siddende.

 

Surkløver - Oxalis adenophylla

 

Året rundt med Surkløver

Surkløver har en udpræget årsrytme. Planten hviler helt, visner ned og vågner igen om foråret, hvor den begynder at blive grøn, blomstre og være helt ny igen.

 

August-november

Hen på sommeren forbereder man planten på vinterhvilen ved først at ophøre med at gøde, og siden mindske vandingen. Hen i oktober ophører man helt og holdent med at give planten vand, og bladene visner ned.

 

December-januar

Planten hviler, mens den er stillet væk på et tørt og gerne mørkt sted.

 

Februar

Nu kan væksten så småt begynde. Vand potten grundigt igennem. Snart titter små nye bladanlæg frem. Plant om eller kom ny pottejord i den øverste del (topdressing), hvis det gælder en gammel plante. Stil nu potten frem i lyset.

 

Marts-april

Pas Surkløver godt med regelmæssig vanding og gødning ca. 1 gang ugentligt. Lad aldrig potten tørre helt ud.

 

Maj-juli

Planten trives og blomstrer. Ryk alle visne blade og blomster af. Hvis man ikke fjerner visne blomster, bliver der ikke plads til at nye blomster kan udvikles.

 

Surkløver - Oxalis adenophylla

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 7.016 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her