Logo

Kongepalme - Roystonia regia

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kongepalme - Roystonia regia

 

Kongepalme bliver stor, hvis den har de rette omgivelser. Efter nogle' år er den så stor, at den bedst passer et sted, hvor der er højt til loftet, og den er ganske imponerende.

 

Kongepalme - Roystonia regia

Her kan vi se, at de store, smukke blade minder meget om fuglefjer i opbygningen.

 

INDKØSSTIPS

Livslængde: Kongepalmen kan blive mange år gammel under gode vækstforhold.

Sæson: Der findes ingen egentlig sæson for Kongepalmen.

Sværhedsgrad: Kongepalmen er ret nøjsom, og stiller ikke de helt store krav til dyrkeren.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Kongepalmen kan på vore breddegrader opnå en højde på maksimalt 10 m. Væksten er rigtig palmeagtig med stamme.

Blomstring og duft

Planten blomstrer ikke på vore breddegrader.

Lys og temperatur

Planten ynder en lys placering hele året. I den solrigeste periode skal der evt. skygges. I sommerperioden trives den udmærket ved en tempo på 20-22°C. I vinterperioden er en tempo på 10-15°C tilstrækkelig.

Vanding og gødning

I vækstperioden rigeligt med vand og der gives gødning mindst 1 gang om ugen. I hvileperioden reduceres vandingen.

Jord og omplantning

Der kan evt. omplantes 1 gang om året så længe det størrelsesmæssigt kan lade sig gøre. Der skal anvendes en kraftig porøs jord, bestående af f.eks. lige dele græstørvsjord, formuldede bøgeblade og grus. Evt. tilsætning af forrådnet kogødning.

Beskæring

Beskæring kan foretages, hvis væksten er blevet for kraftig. Toppen må ikke klippes af.

Formering

Kongepalmen kan formeres ved frø.

Miljø

Kongepalmen dyrkes bedst på steder med meget plads og højt til loftet. I butikscentre, foyer og lignende steder med overdækning er Kongepalmen velegnet.

 

Kongepalme - Roystonia regia

Så flot kan Kongepalmen være som park-træ. Den kan blive op til 25 meter høj.

 

Kongepalmen - imponerende vejtræ i mange tropiske lande

Kongepalmen findes naturligt udbredt i landene omkring Cuba. På Cuba er planten forøvrigt landets nationaltræ. Under naturlige forhold kan Kongepalmen opnå en højde af ca. 25 m. Væksten er slank, stammen er smallest ved jordoverfladen. Midt på stammen er den bredest. I mange tropiske lande, anvendes Kongepalmen meget som vejtræ.

Barken er meget lys! grålig og glat. Efterhånden som bladene falder af, ses der tydelige fremspringende punkter, som stammer fra bladarrene.

 

Bladene minder om store fuglefjer

Bladene og bladribberne kan blive helt op til 3 m lange. På bladribberne sidder der nogle 60-70 cm lange stråler. På strålerne igen sidder der nogle 1-2 cm lange småblade. Disse småblade medvirker til at give planten et let og graciøst udseende. Bladene minder meget om en fuglefjer i opbygningen. Tidligere hed Roystonia derfor Fjerpalme.

 

Kræver god plads

Kongepalmen er en meget kraftigtvoksende plante, som kræver godt med plads for at trives rigtigt. Den kan opnå en højde af ca. 10 m på vore breddegrader.

 

"Palme-kål"

En nært beslægtet art hedder Roystonia oleracea. På dansk hedder planten Kålpalme.

Væksten minder meget om Kongepalmens, men under naturlige forhold kan Kålpalmen blive helt op til 40 m høj.

Stammen hos Kålpalme er bredest ved jordoverfladen. Navnet Kålpalme stammer fra dens anvendelse. Når planterne har nået en bestemt højde, fjernes vækstpunktet, som sidder mellem bladskederne. Dette plantestykke kan tilberedes og spises som "palmekål". Palmekål kan hos os købes som konserves i specialbutikker og anvendes bl.a. i kinesisk inspirerede retter.

Når vækstpunktet er fjernet, dør planten. På de Caribiske Øer findes flere steder deciderede Kålpalmeplantager.

 

Sæsonarbejdet

På vore breddegrader ligger den egentlige vækstperiode i tidsrummet april til september. I denne periode må jorden aldrig tørre helt ud. Der vandes jævnligt, og der tilføres gødningsvand 1 gang ugentligt. I vækstperioden overbruses planten min. 2 gange dagligt med regnvand (eller afkalket vand). Selv om planten vokser naturligt i områder med kraftig sol, kan det anbefales at dyrke den i lettere skygge i den solrigeste periode.

 

Hvileperioden

Planten hviler normalt i tidsrummet oktober-marts. Vandingen reduceres, men jordklumpen må aldrig tørre helt ud. Der tilføres ikke gødning i hvileperioden. Overbrusning kan reduceres til 1 gang dagligt. Når lysintensiteten stiger i februar-marts, er tiden kommer for en evt. omplantning. Jorden skal være kraftig og porøs. Den fremstilles på følgende måde: Der tages lige dele græstørvsjord, formuldede bøgeblade og grus. Dette blandes. I hvileperioden er en tempo på ca. 10-15°C udmærket.

 

Kongepalme - Roystonia regia

Formering

Frøformering kan udmærket lade sig gøre, om end det kan være en langvarig proces.

Når frøet om foråret er anskaffet, lægges det i 35 °C varmt vand i 48 timer. Derpå udsåning i en grusholdig jordblanding. Potterne placeres på undervarme ved 25-30 °C. Spiringen kan tage fra ca. 4 uger helt op til 1 år. Jorden skal hele tiden holdes fugtig.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Kongepalmen angribes lejlighedsvis af to insekter. Hvis de opdages og bekæmpes i tide behøver de ikke at give problemer.

 

• Uldlus. Undertiden kan der ses nogle små uldagtige insekter i blad- og grenhjørnerne. Det er uldlus. De kan let fjernes med en pincet. Eller de kan duppes med en vattot, som er dyppet i sprit. Større angreb kan bekæmpes med insektmidler.

 

Kongepalme - Roystonia regia

• Skjoldlus kan ligeledes ses på bladribberne eller stænglerne. De er aflange og grålige. De fjernes ligeledes bedst med en pincet. De er meget svære at bekæmpe, selv med stærke insektmidler. Skjoldet yder god beskyttelse mod sprøjtemidlet.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.590 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her