Logo

Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

 

Bajonetplanten kan alle klare. Desuden er planten næsten smuk. Store eksemplarer med mange blade kan blive imponerende frodige. Af og til får de blomster med den dejligste konvalduft.

 

Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

Her er nogle ualmindelig flotte og lange blomsterstængler på en blomstrende Sansevieria. Blomsterne ser ikke ud af så meget, men de dufter stærkt.

 

INDKØBSTIPS

Bajonetplanten er en af vore mest almindelige potteplanter. Alligevel ses den sjældent hos blomsterhandleren og da oftest som en lille stikling. Det er næsten lettere at få et blad eller en delt plante af bekendte.

Livslængde: Bajonetplanten kan blive meget gammel.

Sæson: Året rundt.

Sværhedsgrad: Der er faktisk aldrig problemer med bajonetplanten.

Kaldes også: Svigermors Skarpe Tunge.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Bajonetplantens lange, stive blade vokser op fra kraftige, krybende rodstokke. Ude i naturen kan bladene nå en højde af 1½ meter, men dyrket i potte bliver de sjældent over 1 meter.

Blomstring og duft

Bajonetplanten er hvad vi normalt betragter som en grøn plante, men den kan blomstre i foråret eller om sommeren med en blomsterstilk med små grønhvide blomster med en stærk konvalduft.

Lys og temperatur

Bajonetplanten trives i både syd- og nordvinduet og alle varianter der imellem, Bladenes farve bliver dog smukkest hvis planten ikke udsættes for alt for stærk sollys.

Vanding og gødning

I den lyse årstid vander man fra tid til anden og lader jorden tørre godt mellem hver vanding, Planten klarer en kortere tørkeperiode. Om vinteren vandes mere sparsomt. Imellem forår og sommer tilsættes en lille sjat gødning til vandet.

Jord og omplantning Bajonetplanten trives i almindelig pottejord, Jorden må gerne være sandblandet. Omplantning skal kun ske. når planten ser ud til at vantrives, I almindelighed kan den lide at stå trangt i potten. så der kan gå flere år mellem omplantningerne.

Beskæring

Ingen beskæring

Formering

Bajonetplanten formeres via deling eller bladstiklinger. Bajonetplanten med gule bånd får dog ensfarvede blade, hvis de stiklingeformeres.

Miljø

Bajonetplanten passer i de fleste miljøer, Den kan blive meget smuk, hvis den står solitært på en god plads, hvor den kan vokse sig tæt og frodig. I andre sammenhænge kan plantens lidt strenge karakter blødes op af planter med en helt anden vækstmåde fx Hedera, Husfred eller Asperagus.

 

Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

Bajonetplanten har stil

 

Svigermors Skarpe Tunge, kaldes bajonetplanten også lidt ondskabsfuldt. Men det er faktisk en rigtig rar svigermor. Jo flere "tunger" planten får, jo smukkere bliver den.

Planter med kun to-tre tunger er måske ikke så ophidsende, men når planten trives og det gør den let får den hurtigt nye blade.

Når bladene står rigtig tæt i potten, som Bajonetplanten allerbedst kan lide det, er planten stilig og næsten smuk.

 

En sukkulent fra Vestafrika

Der findes mere end 70 arter af Sansevieria. De fleste hører hjemme i Afrika.

Fordi planten er en sukkulent, en saftplante, tåler den at blive glemt et stykke tid, og derfor kan man rejse fra den uden først at skulle arrangere vandpasning. Planten er også nem at gøre tilpas, når det gælder lys og skygge. Og den trives fint med almindelige hjems stuetemperatur og tørre luft.

 

Dejlige duftende blomster

I ly af sine grønne "tunger" kan Bajonetplanten af og til overraske med en fin og besynderlig blomsterstand med hvidgrønne blomster. Mange gange kan det hænde, at man slet ikke har lagt mærke til, at der er dannet blomster, før vellugten fylder stuen.

 

Tidligere regnede man planten for hørende til Lilje-familien, og man mente, at Bajonetplanten var i familie med Liljekonval, netop på grund af duften.

I dag regnes planten til Agaveplanterne, Agavacea, men blomsten har stadig sin fine "konvalduft"

 

Bajonetplante er let at formere

Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

Ikke nok med at Bajonetplanten hører til vore nemmeste stueplanter, den er også meget nem at formere. Dels kan Bajonetplanten deles, dels kan man tage bladstiklinger. Det sidste gælder dog ikke den gulrandede Bajonetplante. Sætter man bladstiklinger af den, bliver småplanterne helt grønne uden den gule kant. Den gulrandede formeres derfor udelukkende ved deling.

 

Deling

En stor Bajanetplante viser tegn på at den trænger til en ny potte, når den nærmest klatrer ud over pottekanten, eller når rødderne sprænger den alt for trange potte. Så er det tid at dele den og få flere eksemplarer. I princippet kan man lave lige så mange planter, som der findes blade på planten. Men de enkelte planter bliver smukkest hvis man beholder i det mindste 3-5 blade på hver. Hver delt plante bør have rodstok med smårødder og disse planter pottes blot i almindelig pottemuld.

 

Bajonetplante - Sansevieria trifasciata

 

Bladstiklinger

Når man tager bladstiklinger er det nok med et enkelt langt blad. Dette blad deler man i flere stykker. Hver del sættes derefter i sandblandet spagnumjord. Pas på at den kant, som kommer nedad, også vendte ned på planten. Stil stiklingepotten i god varme. Når der er dannet småplanter ved bladstiklingens basis, sættes de over i deres egen potte i almindelig pottejord.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Bajonetplante er en meget robust plante som sjældent angribes af sygdomme eller skadedyr.

 

• Råd på rødder og rodhals er et usvigeligt tegn på, at planten er vandet for meget. Rødderne tåler ikke at stå i våd jord konstant. Har råddenskaben spredt sig i rodsystemet er der ikke andet at gøre end at smide planten ud. Er bladene fortsat saftspændte og friske, kan man skære et eller flere af og anvende dem som bladstiklinger, så man får nye Bajonetplanter.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,8 (6 stemmer)
Siden er blevet set 11.325 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1321826-08-2021 18:48:16 Gritt
Min svigermors skarpe tunge er begyndt at hænge bladene står ikke fint mere og er rynket.. hvad kan jeg gøre?

Afstemning
Mobiltelefoner i folkeskolen, skal det forbydes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her