Logo

Elefantøre - Coccoloba uvifera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Elefantøre - Coccoloba uvifera

 

Elefantøre har smukke, grønne blade med en' rødlig midternerve. Med tiden bliver den et forgrenet træ, der kan nå loftet. Planten trives bedst i langtidsvandings-systemer.

 

Elefantøre - Coccoloba uvifera

Blomsterne er hvidgrønne og velduftende. De sidder på en morsom, nedhængende stængel.

Efter blomstringen dannes frugter, som indeholder en kærne, der kan blive til en ny plante.

 

INDKØSSTIPS

Planten er ikke helt almindelig i handelen, men det er sandsynligt, at den snart bliver nemmere at få. Den er god og nem at dyrke og trives fint hos os, hvis der er tilstrækkeligt lys.

Livslængde: En mangeårig plante, som forgrener sig og bliver til et rigtigt lille træ.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: En ret nem plante, hvis man sørger for den rette pasning.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Coccoloba uvifera er et træ som i vild tilstand kan blive 6-10 meter højt. Indendørs når det med tiden loftet. Det forgrener sig let. Bladene er læderagtige, blanke og omkring 15 cm i diameter. Nerverne er stærkt markerede og midternerven er rød ved basis.

Blomstring og duft

Blomsterne er hvidgrønne og velduftende og sidder på en lang, nedhængende stængel. De har 5 kronblade. Efter blomstringen dannes frugten, som bliver 2 cm i diameter og rødviolet når den modner. Hver frugt indeholder en rund

Lys og temperatur

Planten er rent tropisk og vil have konstant fugtig varme. Pas på med for lave temperaturer om vinteren, hvor det også er nødvendigt med kunstlys. Planten tåler fuld sol, hvis jorden blot er fugtig.

Vanding og gødning Planten har brug for meget konstant væsketilførsel. Et selvvander-system er derfor det bedste. Gød i sommerhalvåret og mindre i vintertiden, afhængig af hvor meget lys planten får.

Jord og omplantning

Almindelig potte muld kan blandes op med 50% sand eller knuste Lecakugler. Planten trives i store rummelig potter og omplantning sker med mange års mellemrum. I selvvander-systemer omplantes slet ikke.

Beskæring

Kun aktuel hvis nogle grene vokser forkert, og når planten når loftet.

Formering

Via frø eller luftaflæggere. Se nedenfor.

Miljø

Elefantøre er en meget smuk plante, som med tiden kan fylde ganske godt. Den trives bedst i god varme og høj luftfugtighed, fx i et selvvander-system. Om vinteren må man give lystilskud.

 

Elefantøre - Coccoloba uvifera

Sådan vokser Elefantøre i naturen på Tobago, hvor billedet er taget.

 

Elefantore er en god plante at møblere med

Elefantøre er et lille træ som trives smukt i strandkanten i det sydlige Florida og på De Vestindiske øer. Der synes den om at stå i det rene sand med strandskaller omkring sig. Men der findes også god jord under sandet.

Der findes omkring 125 forskellige arter i denne slægt. De er buske, træer og indimellem kraftigt forveddede klatreplanter. En del af dem dyrkes som prydplanter i tropiske og subtropiske egne. Nogle dyrkes også for frugternes skyld. Af veddet kan man lave møbler, og koger man planten, får man et rødt farvestof.

 

Navne

Coccoloba kaldes Elefantøre, men undertiden ser man også navnet Sødrue. Det kommer af det engelske navn. Her møder man også af og til navnet Havdrue, som planten har fået på grund at sin frøstand, som mere ligner en klase dadler end en vindrueklase. Planten hører til familien Polygonacea. Af denne familie findes der mange vildtvoksende urter, også her i Norden fx vor almindelige Rabarber.

 

Spændende frugtklaser

Frugterne sidder mange sammen på en lang, nedhængende stængel. Det er ca. 2 cm i diameter og lidt pæreformede. Ved modning bliver de stærkt rødviolette med grønne prikker i toppen. Hver frugt indeholder en rund kærne. Den er ganske nem at få til at spire, men det er ikke ofte planten blomstrer og sætter frugt indendørs.

 

Dekorative blade

Bladene er mellem 10 og 15 cm lange og noget bredere, samt lidt hjerteformede. De er blanke, lysegrønne og har kraftigt markerede nerver. Midternerven er rød fra basis og lidt op på bladet. Kanterne kan være ret bølgede.

 

Andre arter

Coccoloba pubescens (grandifolia) bliver til et gigantisk træ og har blade, der er ca. 60 cm lange. De er virkelig smukke, og træet er et eftertragtet prydplante i haver i troperne. C. laurifolia bliver omkring 10 meter høj og har nærmest magnolia-lignende blade. Planten kaldes for "pigeon plum".

 

Formering af Elefantøre

 

Elefantøre - Coccoloba uvifera

 

Hvis man kan få fat i frø fra nogen som besøger Florida eller andre steder, hvor planten findes, er de ganske lette at så. Tag kærnen ud af frugten og vask den godt. Lad den tørre et par dage. Læg den derefter i vand og byt vandet dagligt. Fil evt. lidt på den tykke skal, så vandet kan trænge ind. Når spiren begynder at titte frem, plantes kærnen i almindelig pottemuld blandet med 50% sand eller knuste Lecakugler. Kærnen skal kun 1-2 cm ned i jorden. Brug en stor potte med et godt dræn i bunden og stil potten varmt og lyst. Forøg vandingen i takt med tilvæksten.

 

Elefantøre - Coccoloba uvifera

 

Luftaflæggere

Stiklingern kan tages, men de kræver meget høj varme for at slå rod. Derfor må det anbefales at tage luftaflæggere. Se efter et godt skud. Skær et snit oppefra og ned under 4-6 blade på stænglen, men ikke helt igennem. Sæt en stump tandstikker i snittet, så det ikke vokser sammen igen. Bind grov, fugtig spagnum omkring snittet ved hjælp af plast eller husholdningsfilm. Kuglen skal være af størrelse omtrent som en tennisbold, øverst i plasten prikkes et par små huller. I dem kan man vande lidt. Efter 6-8 uger dannes rødder. Så kan man skære stammen over under spagnumkuglen og plante den nye plante i almindelig potte muld blandet med 50% sand eller knust Leca. Vil man absolut prøve almindelige stiklinger, skal temperaturen være omkring 30 °C. I sommertiden kan man også sætte stiklinger i vand.

 

Elefantøre - Coccoloba uvifera

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Spindemider kan let angribe Elefantøre, hvis luftfugtigheden er for lav. Sørg for bedre luftfugtighed og spul planten samtidig med at spindet tørres væk.

 

• Thrips ses som lyse, næsten sølvgrå pletter på bladene. Sprøjt med et middel som indeholder pyrethrum eller malathion. Helst et som kan blandes i vandet. Tilsæt da også 5% opvaskemiddel, så væsken fæstner sig bedre på bladene.

 

• Skjoldlus dukker undertiden op. Krads dem af med husholdningssprit på en vatpind.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 5.252 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her