Logo

Fiskehalepalme - Caryota

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fiskehalepalme - Caryota

 

Fiskehalepalmen er relativ ny i forretninger i Norden, men i USA har den længe været dyrket. Den er lige så robust som fx Kentiapalme. Den holder mest af at stå, hvor der ikke er direkte sollys.

 

Fiskehalepalme - Caryota

Caryotas morsomme blade ligner halerne på små fisk.

 

INDKØBSTIPS

Fiskehalepalmen er endnu ikke helt almindelig, og man skal nok lede lidt efter den hos blomsterhandlerne.

Livslængde: Fiskehalepalmen kan blive meget gammel med den rette pasning.

Sæson: Planten er smuk året rundt.

Sværhedsgrad: Ikke særlig svær, når blot man sørger for, at den ikke får direkte sol.

Kaldes også: Fiskefinnepalme.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Fiskehalepalmen har en særpræget vækst med trekantede småblade, der er bredest yderst, så de ligner små fiskehaler. De unge planter er ret buskede, men ældre planter får en kort ujævn stamme, som andre palmer.

Blomstring og duft

Kun få palmer under kultur blomstrer og Fiskehalepalmen gør det meget sjældent, med mindre den dyrkes i et varmhus eller et tropehus. Den dyrkes kun på grund af sine særprægede blade.

Lys og temperatur

Fiskehalepalmen har ikke godt af direkte sollys. Den får let svidningsskader, når den står i fuld sol. Den udvikler sig smukkest hvis den står lidt inde i stuen eller i et nordvindue. Temperaturen i sommertiden skal blot være almindelig stuetemperatur, mens planten om vinteren har det bedst ved 14-16 °C.

Vanding og gødning

Sørg for at vande potteklumpen grundigt igennem, når der vandes, og hæld straks overskydende vand væk fra skjuleren, da palmens rødder altid ligger dybt nede i potten. Der vandes regelmæssigt året rundt, men rigeligst om sommeren, hvor man også giver mikronæringsstoffer i form af gødning.

Om vinteren gødes slet ikke. Vil du være sikker på god vækst, vandes med kogt, afkølet vand, da Fiskehalepalmen ikke ynder for kalkholdigt vand. Samme type vand bruges til overbrusning, så der ikke kommer kalkpletter på bladene.

Beskæring

Visne blade skæres af ved basis.

Formering

Normalt ved frø, men det er ikke helt nemt.

Miljø

Fiskehalepalmen er smuk og anderledes. Den er omtrent så robust som Kentiapalmen, og er fantastisk flot i kedelige hjørner, hvor den taler at stå, fordi den ikke holder af direkte sollys.

 

Fiskehalepalme - Caryota

I naturen kan Fiskehalepalmen blomstre og sætte frø. Det ser imponerende ud.

 

Fiskehalepalmen ligner ikke andre palmer

Det, der gør Fiskehalepalmen anderledes, er bladene. De er udløberformede med lange. dobbelte, fjersnitdelte, trekantede småblade, der er bredest udadtil og ligner små fiskehaler. De er tilmed lidt skællede.

De unge planter er temmeligt buskede. men med tiden får Fiskehalepalmen mere palmefacon med en kort, ujævn stamme.

Fiskehalepalmen skal man lede lidt efter hos blomsterhandlerne. Den mest almindelige er Caryota mitis, som stammer fra Burma, Malaysia og Java. Af og til kan man dog også få Caryota urens. der kommer fra Indien og Ceylon.

 

Den unge plante er busket

Bladene på fiskehalepalme har en smuk mørkegrøn farve, men de ligner egentlig mere bladene på Mahognibregne, når man umiddelbart ser på en ungplante. Det er derfor slet ikke sikkert, at man opfatter ungplanten som en palme, når man ser den hos blomsterhandleren.

 

Behøver ikke meget lys

Fiskehalepalmen vokser ikke overvældende hurtigt. I naturen kan den blive adskillige meter høj, men der går mange år, før den når loftet i en almindelig stue. En til halvanden meter over potten er normalen efter et par år, og denne størrelse kan palmen holde længe. Til gengæld kan den blive ret omfangsrig og blive et ret bastant "grønt møbel", der kan live op jo en kedelig krog, fordi den ikke behøver så meget lys.

 

Grundvanding er nødvendig

Fiskehalepalmen er ikke vanskelig. Den kræver blot regelmæssig vanding med afkalket vand året rundt. Det er vigtigt at jorden grundvandes dvs. vandes så hele potteklumpen er fugtet igennem, og at man derefter fjerner overskydende vand straks, fordi de fleste af palmens rødder ligger nede i bunden af potten. Af samme grund sælges Fiskehalepalme normalt i ret høje, smalle potter.

 

Fiskehalepalmen bør stå lyst men skærmes mod direkte sol, der kan give svidningspletter på bladene. Hele sommeren står den fint ved stuetemperatur og om vinteren kan den sagtens stå lidt køligere ved 14-16 °C.

 

Fiskehalepalmen formeres ikke så nemt

Fiskehalepalme er ikke nem at formere. Hvis du er heldig at få fat på frø, skal de være friske for at spire. Læg frøene i 30-35 °C varmt vand i to døgn før de sås. Det øger spiringsevnen. Alligevel kan der godt gå meget lang tid før de spirer, hvis de overhovedet gør det.

Fiskehalepalme - Caryota

Soignering gør underværker

Fiskehalepalmen kvitterer for god pleje ved at holde sig smuk. Derfor kan det betale sig at give den en kærlig omgang med mellemrum. Tør bladene af med en klud fugtet i kogt, koldt vand og fjern alle støvpartikler og snavs fra bladene. Er der visne bladspidser klippes de forsigtigt væk med en saks

Fiskehalepalme - Caryota

Ompotning

Hvert 2.-3. år skal Fiskehalepalmen omplantes Man kan se det, ved at rødderne kommer ud af pottehullet i bunden. Brug almindelig pottemuld iblandet 1/4 Leca eller sand. Vælg en høj potte, da palmens rødder altid søger dybt ned.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Planten ser trist ud og vokser ikke. Skyldes ofte overvanding. Se efter om der ikke står gammelt vand i underskålen. Sæt palmen tørt til den igen begynder at gro. Sørg altid for at fjerne overskydende vand efter vanding.

 

• Brune skjoldlus under bladene. Fjern lusene med en vatpind dyppet i sprit eller skrab lusene af med en kniv og tør efter med en spritklud. Gentag til alle insekterne er væk.

 

• Tørre, brune pletter på bladene eller brune bladspidser skyldes normalt for tør stueluft eller for tæt placering på en radiator. Fiskehalepalmen holder af regelmæssige overbrusninger med kogt, afkølet vand, når den står i stueluft. Visne bladpartier studses med en saks.

 

Fiskehalepalme - Caryota

 

• Direkte sol kan give de samme symptomer. Flyt planten til et mere skygget sted og overbrus ofte.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 11.779 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Danmarks søer og åer er forurenede, gør Magnus Heunicke nok?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her