Logo

Papegøjeblad - Altemanthera

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Papegøjeblad - Altemanthera

 

Papegøjeblad har fået sit navn på grund af de smukke bladfarver, som rigtig kommer frem, når planten" pines" lidt. Den kan slet ikke tåle at have det for godt, hverken ude eller inde.

 

Papegøjeblad - Altemanthera

Altemanthera ficoidea 'Bettzickiana' eren af de populæreste sorter af Papegøjeblad.

 

INDKØBSTIPS

Køb helt unge planter. De vokser hurtigt til.

Livslængde: Bør fornyes ved stiklinger hvert år.

Sæson: Sommer.

Sværhedsgrad: Nem at dyrke, men det kan undertiden være svært at få den bedste bladfarve frem.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Lave planter med en vækst, der undertiden kan være lidt krybende. Der findes dog sorter med en mere opret vækst, der egner sig godt som stueplanter.

Blomstring og duft

Bladplanter med en helt ubetydelig blomstring.

Lys og temperatur

Meget lys hele året, men bag en glasrude bør planten beskyttes mod den mest brændende middagssol om sommeren. Tåler stuetemperatur om sommeren, men ikke under 12-14 °C om vinteren.

Vanding og gødning

Afpasses efter bladfarven, som bliver stærkere, når man ikke vander og gøder for rigeligt.

Jord og omplantning

Trives godt i en muldrig veldrænet pottejord og kan omplantes tidligt om foråret, men Papegøjeblad overvintrer i reglen dårligt, og det er bedre at lave nye planter af stiklinger.

Beskæring

Man fjerner uskønne stængler.

Formering

Ved stiklinger. Se nedenfor.

Miljø

Papegøjeblad er på grund af sin farverigdom en spændende plante i en plantekasse sammen med andre bladplanter, og den er fremragende som bunddække i vinterhaven eller som kant i haven. Da den hurtigt bliver ranglet, bør den kun dyrkes som enårig.

 

Papegøjeblad - Altemanthera

Alternanthera ficoidea 'Versicolor' i vinduet her er blevet 'pint' helt rigtigt, så farverne er kommet smukt frem.

 

Papegøjeblad trives både ude og inde om sommeren

Der findes flere arter af Papegøjeblad, men det er alle ret lave, flerårige planter, som man kan formere ved stiklinger, og som dyrkes for de brogede blades skyld. De stammer fra troperne og subtroperne, hvor man mange steder kan se dem blive dyrket som haveplanter. De er så vidt udbredte, at man kan finde dem i Brasilien, Vestindien, på Ceylon og i Australien. Som turist på Madeira vil man også se, at de vokser i haverne som kantplanter og i tæppebede.

 

Flotte papegøje-farver når de "pines" ...

Papegøjeblad hedder de, fordi deres blade er brogede som papegøjefjer. De er smalle og aflange, og der findes altid grønne blade på planterne, men bliver de "pint" lidt med meget lys og sparsom vanding og gødning udvikler de tillige smukke røde, gule eller gyldne blade i så store mængder, at det helt præger planterne.

 

Populære omkring århundredskiftet

Omkring århundredskiftet var det populært med de såkaldte "tæppebede" eller "tapetbede" i haverne, og her var Papegøjeblad en meget velegnet og anvendt plante.

Et tæppe bed består af mange lave og undertiden enkelte højere planter, som anbringes symmetrisk i et mønster efter farverne, så bedet for eksempel bliver en forstørret udgave af medaljonen i et orientalsk tæppe. Ofte er de enkelte plantegrupper indrammet af lave buksbomhække.

I havearkitekturen var tæppe bedene den sidste mindelse om barokkens parterrehaver, og som historiske overleveringer kan man endnu se dem hist og her i nogle botaniske haver.

 

Arter og sorter

Altemanthera amoena stammer fra Brasilien. Arten er lav og nærmest krybende. Den bliver sjældent over 10 cm høj, men der findes sorter som' Amabilis', 'Atropurpurea' og 'Juvel', der ikke blot er kraftigere i væksten og derfor egner sig bedre som stueplanter, men som også udvikler blade med stærkere og smukkere røde farver.

 

Altemanthera bettzickiana, der ligeledes kommer fra Brasilien, har små, spatelformede blade, der dels er mørkegrønne, dels lysende røde. Der findes tillige en sort, 'Aurea' med blade, der er gule og grønne.

 

Altemanthera picta, der stammer fra Sri Lanka, har dels grønne, dels brunrøde blade med mørkrosa bladspidser.

 

Altemanthera versicolor fra Vestindien er kraftigere end de øvrige arter og egner sig med sine rød/grønne blade godt til både udplantning og som stueplante.

 

Papegøjeblad - Altemanthera

Alternanthera kan udvikle sig meget forskelligt efter forholdene, men nogle af sorterne der findes en del kan se sådan ud, hvis de passes normalt.

 

Formering og overvintring

Papegøjeblad - Altemanthera

Papegøjeblad formeres let ved topstiklinger, som hurtigt slår rod i fugtig pottejord ved cirka 22 °C.

Problemet er, at de gamle planter ofte overvintrer meget dårligt, så det kan være svært at skaffe stiklinger i januar-marts, hvor man helst skal bruge dem, hvis man vil lave kraftige stueplanter til sommerbrug eller udplantningsplanter til haven. Derfor bør man allerede i august sørge for at stikke nogle planter, der kan udvikle så mange topstiklinger, at man har nok tidligt om foråret. De unge planter overvintrer nemlig langt bedre end de gamle.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Manglende bladfarve. Hvis alle bladene bliver grønne, kan det skyldes lysmangel, men særlig god bladfarve får man ved ikke at gøde og vande for kraftigt. Pottejorden må dog aldrig blive helt tør.

 

Papegøjeblad - Altemanthera

 

• Brændte pletter på bladene. Bag en glasrude kan en brændende middagssol forårsage skade på bladene især hvis man har overbruset planterne, så vanddråberne kan virke som brændglas.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.002 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her