Logo

Violetbladskalla - Xanthosoma

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Violetbladskalla - Xanthosoma

 

Der findes flere arter af Violetbladskalla under kultur, og de bliver alle dyrket som bladplanter på grund af de smukke og ofte meget usædvanlige bladfarver.

 

Violetbladskalla - Xanthosoma

Det smukke pilformede blad

 

INDKØBSTIPS

Bladene bør være friske, struttende, rene og fri for skimmel.

Livslængde: Kun under meget gode forhold klarer den sig i mange år.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Kræver megen omhu og pasning, selv under gode forhold.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Xanthosoma er bladplanter med meget store pilformede blade på 50-80 cm lange stilke. Enkelte danner en kort stamme. Xanthosoma robustum kan blive et par meter høj.

Blomstring og duft

Planterne blomstrer kun sjældent som stueplanter, men blomsterne sidder ellers i en lang kolbe, der er omgivet af et stort hylsterblad.

Lys og temperatur

Det er tropeplanter, som kræver en temperatur på 16-24 °C hele året rundt.

Bladene får den bedste farve i lys, men planterne tåler ikke stærkt sollys forår og sommer.

Vanding og gødning

Der vandes rigeligt om sommeren, lidt mindre om vinteren. Flydende gødning tilføres en gang om ugen i vækstperioden forår og sommer. For at trives godt, kræver planten høj luftfugtighed, og den bør derfor overbruses med lunkent vand hver morgen.

Jord og omplantning

Man kan omplante om foråret i en porøs og helst svampe- og bakteriefri pottejord. Husk potteskår i bunden af potten.

Beskæring

Består udelukkende i, at man fjerner visne og grimme blade.

Formering

Ved deling af rodstokken. Se nedenfor.

Miljø

Xanthosoma er meget smukke og særprægede bladplanter, der især trives tæt sammen med andre planter, som kan omgive dem med en høj luftfugtighed. De egner sig derfor godt i større sammenplantninger og i bunden af en vinterhave.

 

Violetbladskalla - Xanthosoma

Xanthosoma sagittfolium viser typisk, hvordan disse planter vokser. De kræver god plads.

 

Violetbladskalla - kræver både god plads og god pleje

Violetbladskalla stammer fra de tropiske og subtropiske egne af Sydog Mellemamerika samt Vestindien. Under jorden har de en kraftig, knoldlignende rodstok, hvorfra bladene skyder frem på 50-75 cm lange -'~ • .i stilke. Hos nogle arter kan ældre planter dog danne en kort, tyk stamme. Selve bladpladen er pilformet og meget stor, undertiden op mod en halv meter lang og 30 cm bred.

En enkelt art, Xanthosoma robustum, som dog kun egner sig i en større vinterhave, kan få 2 meter lange blade på lige så lange bladstilke. Bladnerverne træder ofte meget tydeligt frem som hvide striber. Både blade og stængler kan have prægtige violette og purpurrøde farver.

 

Blomstrer kun sjældent

Xanthosoma tilhører arumfamilien, og ligesom hos vor hjemlige Arum maculatum, Dansk Ingefær, sidder blomsterne i en lang kolbe, der er omgivet af et stort, kræmmerhusformet hylsterblad eller højblad, der som regel er grønlighvidt. Som stueplante blomstrer Xanthosoma dog sjældent, men under gode forhold i en vinterhave kan det undertiden lykkes.

 

Arterne

 

Xanthosoma atrovirens

er en af de mindre arter med 50 cm lange blade, der er mørkegrønne på oversiden og sortgrønne på undersiden.

 

Xanthosoma lindenii

har store, smukke friskgrønne blade med meget tydelige hvide nerver. Bladene· bliver op mod en halv meter lange, men kun 10-12 cm brede. De sidder på 60-70 cm lange, sortstribede bladstængler, og planten får hurtigt en kraftigt forgrenet rodstok, hvorfra bladstilkene kan skyde frem mange steder, så planten efterhånden bliver buskagtig.

 

Xanthosoma nigrum

er den art, der almindeligvis kaldes for Violetbladskalla. Den har brede, 50 cm lange, pilformede blade, der er mørkegrønne med et violet skær på oversiden, mens undersiden og bladstilken er violet eller purpurrød. Den har en kort, tæt rodstok, og bladene kommer fra samme sted, hvor de undertiden kan danne en kort, tyk stamme.

 

Xanthosoma robustum

er en kæmpeplante, som undertiden kan danne en ret høj og meget tyk stamme. Den får 2 meter lange friskgrønne blade på 1,5-2 meter lange bladstilke og egner sig kun i en stor vinterhave eller varmhus.

 

Formering af Violetbladskalla

Xanthosoma kan formeres ved deling af rodstokken om foråret, når man alligevel omplanter. Man deler rodstokken med en skarp kniv, helst så der er blade på alle dele. Derefter pudrer man såret med et svampepudder og planter hver del for sig i en fugtig, steril pottejord, som helst skal være porøs og meget fiberheldig.

 

Violetbladskalla - Xanthosoma

Husk masser af potteskår i bunden af potten. I begyndelsen skal de nye planter helst have undervarme. Man kan stille dem over en radiator, hvor man sænker temperaturen om natten. En dagstemperatur på 22-24 °C er passende, men pas på, at de nye planter ikke står i stærkt sollys.

 

Violetbladskalla - Xanthosoma

Xanthosoma nigrum i tæt vækst i bunden af en vinterhave.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Xanthosoma er tropeplanter, og de tåler ikke kulde og udtørring.

 

Violetbladskalla - Xanthosoma

 

• Hvis bladene får brune pletter og tørre rande, ruller sig sammen og visner, står planten for koldt, eller den har fået kold træk. Temperaturen omkring planten må aldrig komme under 15-16 °C, og husk altid at bruge lunkent vand, både til vanding og overbrusning.

 

• Tørrer hele bladet ind og hænger, mangler planten sandsynligvis vand, eller luften er alt for tør. Overbrus hyppigt med lunkent vand, men så tidligt på dagen, at bladene er tørre om aftenen.

 

• Kommer der hvide skimmelpletter på bladene og jordens overflade skyldes det overvanding og træk. Ved alvorlige angreb bør man omplante i en mere tør jord.

 

• Bladene misdannes og bliver klæbrige. Angreb af bladlus. Sprøjt med et insektbekæmpelses-middel.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.833 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her