Logo

Hjerteranke - Ceropegia woodii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hjerteranke - Ceropegia woodii

 

Hjerteranke har små, hjerteformede blade, som sidder på lange, tynde stængler, der vokser ud over pottekanten. Den er særlig smuk i et vindue, hvor den kønne bladform rigtig ses i modlyset.

 

Hjerteranke - Ceropegia woodii

Hjerteranke har smukke sølvmarmorerede blade og små rosa blomster.

 

INDKØBSTIPS

 

Hjerteranke skal have tykke, saftspændte blade på korte, stive stilke, og man bør købe planter, der ikke er for store.

Livslængde: Hjerteranke er nem at formere ved stiklinger og kan derfor leve så længe man passer den godt.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Ret nem, da den tåler stuevarme og tør stueluft.

Kaldes også: Hjerter på snor.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

Hjerteranke er især velegnet som hængeplante, og den får små hjerteformede blade på tynde, hængende ranker, der let kan blive en halv meter lange.

Blomstring og duft

Hjerteranke kan blomstre hele året, men mest om sommeren og i det tidlige efterår. Blomsterne er brun-rosa og har en svag, ådselsagtig duft - lidt a la voksblomst (Hoya carnosa).

Lys og temperatur

Planten trives ved almindelig stuetemperatur om sommeren, men foretrækker en lidt lavere temperatur om vinteren, gerne 16-18 °C. Den tåler fuld sol hele året, blot man skærmer den mod den skarpeste middagssol om sommeren og den farlige tidlige forårssol.

Vanding og gødning

Der vandes jævnligt om sommeren, men pottejorden må gerne tørre ud mellem hver vanding. Om vinteren vandes mere sparsomt. Hjerteranke kræver ikke ret meget gødning, men den bør tilføres, når væksten er stærkest tidligt på sommeren.

Jord og omplantning

Omplantes i april i porøs, veldrænet pottejord om nødvendigt.

Beskæring

Hjerteranke tager ingen skade af beskæring, og man kan forme rankerne, som man vil.

Formering

Planten formeres lettest ved hjælp af de små ynglebulber, der undertiden fremkommer i bladhjørnerne. De sås som frø. Man kan også formere den ved korte stiklinger med et enkelt bladpar.

Miljø

Hjerteranke er en smuk og nem hængeplante, der trives godt i vindueskarmen, hvor den udfylder pladsen over de andre planter og derved skaber et indtryk af frodighed.

 

Hjerteranke - Ceropegia woodii

 

Hjerteranke klarer lidt af hvert

Hjerteranke er særdeles velegnet som hængeplante. Det er en sukkulent med små tykke blade, og nede i jorden har den små knolde med oplagsnæring og vand.

 

Det betaler sig at forkæle planten

Vil man forkæle den, bør man dog vande jævnligt om sommeren og skærme planten mod den aller skarpeste middagssol, men så kan den også pludselig overraske med de allerkæreste små blomster, der ligner forvredne kinesiske lygter. De har et langt kronrør, som inderst er forsynet med en kugleformet udvidelse og yderst ender i fem kronflige, som er sammenvoksede i spidsen. Farven syner nærmest brun-rosa og danner en diskret kontrast til de smukke hjerteformede blade, der er hvidbrogede på oversiden og har et purpurfarvet skær på undersiden.

 

Skal hænge eller stå højt

Vil man have planten til at tage sig bedst muligt ud, skal den hænge eller stå på en søjle, hvorfra rankerne kan falde uhindret ned.

 

Hjerteranke året rundt

Fra november til marts skal planten hvile. Man skal dog stadig vande den, men mere sparsomt end om sommeren. Derimod skal der ikke gødes. Temperaturen bør ikke være så høj som om sommeren og bør ikke komme over 18 °C. Planterne må gerne hænge lyst, men pas på den tidlige forårssol, der kan være meget skarp.

 

I april omplantes der.

Man skal bruge en meget porøs og veldrænet jord, og hvis man anvender færdigkøbt pottejord, bør den opblandes med en god del sand eller fint grus.

 

Fra maj til oktober

tåler planten megen varme. Den trives fint ved almindelig stuetemperatur om sommeren, og den tåler sagtens den tørre stueluft. Hjerteranke kan godt hænge i et sydvendt vindue, blot man skærmer for den stærkeste middagssol forår og sommer. Sommersolen gør dog sjældent så megen skade på planterne som forårssolen. Om sommeren skal Hjerteranke vandes jævnligt, selvom jorden gerne må tørre ud mellem hver vanding. Der tilføres af og til en svag gødningsopløsning fra maj til august, men derefter skal planten ikke gødes.

 

Formeres på to måder

 

Yngleknopper i bladhjørnerne

Hvis planten trives, vil der dannes små bulber eller yngle knopper i bladhjørnerne. Dem kan man bruge, hvis man vil lave flere planter. Man sår dem, akkurat som man sår frø.

 

Hjerteranke - Ceropegia woodii

Plant 3-4 yngleknopper sammen i almindelig pottemuld blandet med sand, vand godt og lad potterne passe sig selv ved stuetemperatur, så kommer de nye små Hjerteranker hurtigt.

 

Hjerteranke - Ceropegia woodii

 

Nemt med stiklinger

Man kan også skære stiklinger af Hjerteranke til formering. Man behøver blot et kort stykke stilk med et enkelt bladpar. Hjerteranke tåler i øvrigt udmærket at beskæres kraftigt, hvis man synes nogle af rankerne bliver for lange. Det man napper af, kan bruges til nye planter.

Stik 2-3 stiklinger i samme potte, så ser de ud af mere. Når man potter om, kan man samtidig stikke lidt nye stiklinger ned til den gamle plante, hvis den ser lidt bar ud i bunden.

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Bladlus og uldlus kan forekomme. Angreb af bladlus kan bekæmpes med sæbevand eller ved sprøjtning med et insektmiddel som f. eks. pyrethrum. Uldlus må i reglen fjernes en ad gangen med en vatpind dyppet i sprit.

 

• Svampeangreb kan forekomme, hvis Hjerteranken har stået for koldt eller fugtigt. Det kan dog også være pottejorden, der er inficeret. Omplant i ren jord, hæv temperaturen og sænk luftfugtigheden.

 

Hjerteranke - Ceropegia woodii

 

• Korkagtige pletter på bladene. Fænomenet skyldes svidning og forekommer især, hvor planten har været udsat for skarp forårs- eller sommersol.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (27 stemmer)
Siden er blevet set 47.677 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1245216-10-2018 15:40:49 Wong Ling Tseng
Meget omfattende og uddybbende beskrivelse/vejledning. Bravo!

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her