Logo

Russervin - Cissus antarctica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Russervin - Cissus antarctica

 

Russervin er en glimrende "begynder-plante" og den er smuk og spændende nok for selv den øvede blomsterdyrker, som vil have frodighed og kraftig vækst.

 

Russervin - Cissus antarctica

Cissus antarctica er en af de nemmeste Cissus at starte med.

 

INDKØSSTIPS

 

Køb Russervin med lysegrønne og saftspændte blade. Køb ikke planter. som har stået i fuld sol, da de senere kan tabe bladene.

Livslængde: I mange ar kan man have glæde af en Russervin. Den er nem at dyrke og nem at forynge ved beskæring. Bliver den for gammel, kan man nemt lave nye planter selv.

Sæson: Hele året.

Sværhedsgrad: Russervin er en særdeles nem og taknemmelig plante.

 

KORTE RÅD

 

Størrelse og vækst

3-4 meter i højden og det samme i bredden, er ikke usædvanligt. Den årlige tilvækst kan nemt blive en halv til 1 meter.

Blomstring og duft

Ældre planter kan undertiden sætte blomster. Disse er imidlertid meget små og meget uanselige. Duft er der ingen af.

Lys og temperatur

Russervin skal have en lys vokseplads, men den tåler under ingen omstændigheder at stå i fuld sol. Temperatur i sommertiden 22-26 °C. I vintermånederne skal der helst være køligt. En temperatur på 14-16 °C er passende.

Vanding og gødning

I sommermånederne må Russervin ikke tørre ud. så den skal grundvandes 1-2 gange om ugen. Om vinteren vandes kun 1-2 gange hver 14. dag. Gødning tilsættes vandingsvandet i vækstsæsonen hver 2.-3. gang.

Jord og omplantning

Der anvendes altid en næringsrig, veldrænet kompostjord. Omplantning finder sted en enkelt gang om året. men ved kraftig vækst, kan der omplantes et par gange. Roden beskæres da samtidigt.

Beskæring

Russervin beskæres ofte. Beskæringen finder bedst sted i midten af vækstsæsonen. Evt. kan man knibe skuddene, sa væksten bliver busket. Ønsker man at skære planten helt tilbage, kan det ske i de tidlige forårsmåneder.

Formering

Russervin er nem at tage stiklinger af. Se nedenfor.

Miljø

Planten anvendes altid solitært, da den ellers vil overvokse sine naboer. Smukkest bliver den, hvis den udplantes i en vinterhave som klatreplante eller den får lov at vokse op ad et espalier i stuen.

 

Russervin - Cissus antarctica

 

Russervin en sund og smuk klatreplante

Russervin er en frodig og smuk klatreplante med en oftest sund og uproblematisk vækst. Den stammer fra egnene omkring Australiens sydspids (ned mod Antarktis) og er meget robust til vore stuer. Som stueplante har den været benyttet i årevis og næsten overalt, hvor den bruges, er den med til at give stuen et præg af frodighed og hygge. Den stiller kun ringe krav til sine omgivelser, blot tåler den ikke at vokse på en plads i direkte sollys, der skader og misfarver bladene. Fugtighed holder den også af, og vil meget gerne overbruses regelmæssigt. Det sker bedst med koldt, kogt vand.

 

Virkelig god på espalier

Væksten er som nævnt frodig, med lange brunlige årsskud og nærmest ovale, tilspidsede lysegrønne blade, der er 5-8 cm lange med tydelige blad nerver. De mange slyngtråde er med til at holde planten fast til underlaget. Bedst er et espalier. Gerne et espalier over en hel væg, som planten i løbet af forbavsende kort tid vil dække helt. Eller måske en plads i vinterhaven, hvor den hurtigt vil give omgivelserne et meget eksotisk udseende. Her bør dens vækst dog holdes nede ved beskæring.

Russervinen er en dejlig stueplante, især for begyndere. Den kvitterer altid for en smule pleje ved at gro flittigt og give ejeren selvtillid til sine evner som gartner.

 

Formering af Russervin

Russervin er en lykke for amatører. Nem at passe og nem at formere. Blot man er lidt omhyggelig.

Om foråret, eller i de første sommermåneder, når planten har dannet nye skud, afskæres stiklinger i en passende længde omkring 8-10 cm. Stiklingerne tages et stykke nede på skuddet, så de ikke er helt urteagtige og ældre skud skal man heller ikke benytte. Hverken helt unge eller gamle skud giver ordentlig roddannelse.

 

Russervin - Cissus antarctica

Brug rod-danner

Stiklingerne afpudses, så der kun er et enkelt bladpar tilbage og de dyppes herefter i et roddanner-hormon. Derpå stikkes de i en jordblanding bestående af en næringsrig, grusblandet kompostjord og tildækkes med plast eller glas eller de sættes i et miniature-drivhus, hvor luftfugtigheden er stor. Temperaturen omkring stiklingerne skal helst være 22-28 °C. Efter en månedstid, har de dannet rødder og en spæd nyvækst begynder.

 

Russervin - Cissus antarctica

Pottes op efter nogle måneder

Nu skal de nye små planter have luft, og de tages ud af "kuvøsen". Efter yderligere et par måneders vækst kan de pottes i ca. 10 cm. store urtepotter i samme jordblanding, som de blev stukket i. Sørg for god dræning i bunden af potten. Planterne begynder nu for alvor at gro, og i løbet af et års tid vil de være, store, smukke og frodige planter man selv kan nyde, eller bruge som gaver til venner og familie.

 

Russervin - Cissus antarctica

 

PLANTEDOKTOREN

 

• Bladene krøller sammen og falder af. Meget ofte et tegn på lav luftfugtighed ved en høj stuetemperatur. Planten' sættes hen på en køligere plads og der overbruses regelmæssigt. Brug kun koldt, kogt vand.

 

• Bladene blege også ældre blade. Det skyldes næsten altid næringsmangel. Der gødes forsigtigt, men regelmæssigt i vækstsæsonen hver 2.-3. gang der vandes.

 

• Bladene bliver gule, især omkring nerverne. Er der tilmed spind på undersiden eller ved bladstilken, er der tale om angreb af røde spindemider. Spindet kan lettest bekæmpes kemisk, hvis det tages i starten. Lykkes det ikke, må planten smides væk. Se efter om andre planter i omgivelserne er smittet.

 

Russervin - Cissus antarctica

Rødt spind breder sig kraftigt.

 

• Bladene gullige med pletter eller tilmed sammenkrøllede. Det skyldes næsten altid angreb af lus. Er der tale om uldlus, kan de fjernes med en vattot med sprit. Det samme kan bladlus, men disse kan også spules væk med lunkent vand. Begge dele kan også sprøjtes med et kemisk bekæmpelsesmiddel.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 6.424 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her