Logo

Kumquat - Fortunella japonica

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kumquat - Fortunella japonica


Kumquattræet eller Guldorange, som planten oftest kaldes i Dan- mark, er i slægt med Appelsin og Citron, men alligevel ingen rigtig Citrus. Frugten er meget lille, nærmest en yndig miniature.

 

Kumquat - Fortunella japonica

Den smukke lysrosa, næsten hvide Kumquatblomst dufter meget fint.

 

INDKØBSTIPS

— Man kan sjældent købe Kumquatplanten. Man dyrker den selv fra et frø i en frugt. Der er rigeligt med frø i de små frugter.

— Livslængde: Planten kan blive flere år gammel.

— Sæson: Planten er smuk hele året.

— Sværhedsgrad: Nem at dyrke.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Kumquattræet er mindre og spædere end Citron- og Appelsintræet. Planter i potte bør knibes i toppen allerede fra starten, og regelmæssigt siden hen, for at blive til buskede og tætte planter.

Blomstring og duft

Blomsterne ligner appelsinblomster. De er hvide med en svagt rosa tone på kronbladene. De har en meget fin duft. Unge planter blomstrer normalt ikke, men når planten er et par år, begynder den så småt. Blomstringen kan forekomme hele året og samtidig med at planten bærer frugt.

Lys og temperatur

Placer planten så lyst som muligt. Beskyt den dog mod alt for stor hede og for stærk sol i sydvinduet. Anvend gerne potteskjulere, som sænker temperaturen omkring rødderne. I størstedelen af året er almindelig stuetemperatur ideel for planten, men hen mod vinter bør den stilles køligere, gerne 12-15 °C.

Jord og omplantning

Plant om, når planten får det for trangt i potten. En årlig omplantning er ikke altid nødvendig. Jorden bør være næringsrig og gerne sandblandet for drænets skyld.

Beskæring

Unge frøplanter knibes, så de hurtigt danner forgreninger. Derefter knibes grenene regelmæssigt i de følgende år. Det giver en busket og tæt vækst.

Formering

Man kan så kærner fra de små frugter. Se midtersiderne.

Miljø

Kumquatplanten er en hyggelig stueplante, der trives i ethvert lyst vindue.

 

Kumquat ligner nærmest en dukke-appelsin

 

Kumquat - Fortunella japonica

Kumquat er et morsomt navn til en morsom frugt. Det er en miniature-appelsin, som efterhånden ses temmelig ofte i specialforretningernes frugtdiske. Den almindelige form er lidt aflang, nærmest dråbeformet, men der findes også helt runde Kumquatfrugter. Man kan oftest købe disse morsomme frugter om vinteren og foråret.

 

En lille frugt fra Kina

Oprindeligt kommer frugten fra Kina og Japan. Den har tidligere gået under navnet Citrus japonica, men har nu byttet navn, fordi man ikke mere regner den blandt Citrus-planterne. Frugten er meget almindelig i både Kina og Japan og er blevet dyrket og spist der i århundreder. Først i 1800-tallet begyndte man så småt at dyrke den i Europa. De frugter vi i dag importerer til norden er oftest dyrket i Italien. Der dyrkes også en del i Nordafrika og i Grækenland. Øen Korfu betragtes som den rigtige Kumquat-ø. Der findes frugterne i alle butikker og fristende flasker af forskellige mærker indeholder øens egen likør: Kumquat-likøren.

 

En frugt som ikke skrælles

Den lille Kumquatfrugt er ikke større end en valnød, ofte endda mindre, og man spiser den, som den er med skal og kærner, når man omhyggeligt har vasket den. Netop kærnerne giver en ekstra fin smag, lidt bitterhed mod frugtens syrlige smag. Skallen giver en god aroma med sit store indhold af citrusolier.

 

Man kan spise frugterne til en aperitif eller en drink, måske i stedet for chips og jordnødder. Den kan også skives tyndt og blandes i frugtsalat eller man kan lade nogle dekorative skiver flyde smukt i en drink. Frugtens smag passer også udmærket til chokoladedesserter.

 

Sådan dyrker man Kumquat

Når man nyder de små fine frugter, gemmer man nogle af kærnerne (resten spiser man sammen med frugten og dens skal). Vask kærnerne fri for frugtkød og saft og lad dem tørre nogle timer eller natten over. Fyld en potte med færdig såjord eller almindelig pottemuld iblandet 10-20% sand. Læg gerne flere kærner sammen i en lidt større potte og tryk dem nogle cm ned i jorden. Vand ordentligt. Vand først igen, når jorden er tør. Man kan dække potten med en plastpose med lufthuller. Så behøver man ikke tænke på vandingen. Det tager normalt ca. 14 dage før man igen behøver at vande. Når kærnerne har spiret og de små nye planter er nogle cm store, fjernes plasten.

Kumquat - Fortunella japonica

 

Tid til ompotning

Når frøplanterne er, blevet ca. la cm høje er det på tide at plante dem om i egne krukker. Nu skal de have mere næringsrig jord. Normal pottemuld inde- holder næring, men til Kumquat er det godt at blande den med lidt tung havejord samt sand for drænets skyld.

Bruger man en færdig pottemuld, må den ikke indeholde for meget spagnum. Ren spagnum, som bliver tør, kan næsten klemme livet ud af den lille plantes rodsystem.

 

Kumquat - Fortunella japonica

 

PLANTEDOKTOREN

— For at forebygge evt. sygdomme og skadedyrsangreb bør man regelmæssigt overbruse sine Kumquatplanter.

— Spindemider og skjoldlus er skadedyr som ofte angriber Citrusplanterne, som Kumquat jo er i slægt med (begge tilhører familien Rutaceae)

— Kontroller jævnligt bladenes undersider så evt. insektangreb ikke får for stor spredning. Skjoldlus kan kradses af med neglen og bladene tørres derefter af med en spritklud eller sprøjtes med en kemisk middel. Spindemiderne er lidt sværere at komme til livs, men er angrebet endnu ikke for stort, bør man skynde sig at sprøjte med et kemisk middel.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 7.383 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her