Logo

Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii


Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii m. fl.


De oprette Aeschynanthus er dejlige planter, der kun produceres i Danmark, der er storeksportør af de ret nye planter med blanke, grønne blade og røde eller orangefarvede blomster.

 

Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii

Aeschynanthus evrardii, kaldet Ildfugl, er en meget smuk plante.

 

INDKØBSTIPS

Køb planter i blomst med mange blomsterknopper, som kan fortsætte blomstringen. Spørg efter de nye krydsninger.

 

Livslængde: Aeschynanthus kan leve længe, men ofte går det tilbage med blomstringen hos ældre planter.

 

Sæson: De nye krydsninger er blomstervillige hele året, blot de får tilstrækkeligt lys. Der er dog flest til salg fra sommer til hen mod jul.

 

Sværhedsgrad: Ingen svær plante.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

De oprette Aeschynanthus bliver sjældent over 40 cm høje og 30-40 cm brede, med smukke blanke, mørkegrønne blade hele året.

 

Blomstring og duft

De nye, oprette krydsninger kan man få i blomst på enhver tid af året, hvis de får lys nok. Der er dog flest til salg i månederne fra juli til hen i septemberBlomsterne har ingen særlig duft.

 

Lys og temperatur

Planterne skal helst stå lyst, men ikke i direkte, skarp sol. Om sommeren trives de bedst med megen varme, men kan nøjes med almindelige stuetemperatur. Om vinteren tåler de temperaturer ned til 16-18 °C.

 

Vanding og gødning

I vækstperioden skal planterne jævnligt gødes og vandes, gerne suppleret med hyppige overbrusninger. De tåler en let udtørring mellem hver vanding. Udenfor vækstperioden kan vandes sparsomt. Der vandes kun med tempereret, afkalket vand.

 

Jord og omplantning

Jorden bør være luftig og rig på forrådnede plantedele. Man kan omplante om foråret.

 

Beskæring

Aeschynanthus tåler beskæring, hvis væksten bliver løs og ranglet.

 

Formering

Når man har beskåret planten, kan det afskårne bruges til stiklinger. Man stikker om foråret i en fugtig, luftig og næringsrig jord ved en temperatur på 22-24 °C.


Miljø

De glødende farver og de blanke, kønne blade pynter overalt.

 

Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii

Ildebrand satte gang i et væld af nye krydsninger

Tidligere kendte vi mest Aeschynanthus som ampelplanter, der stammer fra bl.a. Java, Borneo og Siam og oprindeligt er epifytter, der lever i grenkløfter på træer. Det sidste nye er imidlertid oprette typer af denne dejlige blomsterplante.

En af de bedste arter, Aeschynanthus hildebrandii, kaldet Ildebrand, blev' opdaget' i Edinburghs botaniske have af professort Klougart fra Landbohøjskolen i København. Den fik straks det danske navn 'Ildebrand' på grund af sin glødende blomsterfarve.

 

Nogle gode navnesorter

Den danske planteforædler Poul Jensen, Stige, har frembragt flere vellykkede krydsninger mellem Aeschynanthus hildebrandii og Aeschynanthus speciosus. Blandt de bedste er 'Rubens', der får mange store blomster og har en kompakt, opret vækst, 'Antares', 'Riegel' og endelig 'Capella' der har smukke orangefarvede blomster. Det er også ham, som producerer Aeschynanthus evrardii 'Lilli', kaldet Ildfugl. Også den er opret og meget smuk og har fået mange præmier på udstillinger.

 

Smukke blade og blomster

Alle planterne har aflange, tilspidsede læderagtige blade, der er blanke og mørkegrønne med tydelig midterribbe. Blomsterne er lange, røde eller orangefarvede og rørformede. De sidder i tætte halvskærme i rigelig mængde. De holder længe og nappes af, når de visner, så der bliver bedre plads til de tilbageblevne.

 

Bestøves af kolibrier

Aeschynanthusblomsterne rummer nede i bunden af blomsten en nektar, som skal lokke en særlig slags kolibri til at bringe støv fra den ene blomst til den anden med sit lange næb. Det opdagede professor Klougart på en rejse. Indtil da havde man undret sig over hvilke insekter, der bestøvede de lange blomster.

De oprette Aechynanthus kan blomstre det meste af året med gode lysforhold, men der er flest planter i handelen fra midsommer til hen mod december.

 

Planten holder af lidt vinterhvile

De fleste Aeschynanthus trives med en hvileperiode om vinteren. Man kan begrænse vandingen, men må stadig tænke på, at det er tropeplanter, hvorfor temperaturen ikke skal sænkes for meget. 16-18 °C er passende, hvis man samtidig vander sparsomt og sørger for, at planterne får så meget lys som muligt. Hvis man kan give planterne et tilskud af kunstlys om vinteren, specielt i december, januar og februar, kan man holde dem i vækst og blomstring hele året.

 

Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii

Pas på forårssolen

I februar-marts kan man omplante i frisk jord, der helst skal være meget porøs og rig på forrådnede plantedele. Pas på den første forårssol, der kan være meget skarp. Hvis man beskærer planten, kan man bruge det afskårne til stiklinger. De slår hurtig rod i fugtig jord, blot temperaturen er høj gerne 22-24 °C.

Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii

Blomstring om sommeren

I maj-oktober er der blomstringstid for de fleste Aeschynanthus, og planterne må derfor hele tiden passes med vand og flydende gødning. Det er godt at at starte gradvist med næring allerede fra slutningen af februar, dog med en lille pause i tiden omkring ompotningen.

 

PLANTEDOKTOREN

Planten blomstrer ikke eller kun sparsomt. Den mest almindelige årsag er, at den har det for koldt i blomstringstiden. Det kan dog også skyldes, at planten har stået alt for varmt og tørt.

 

Misdannede og marmorerede blade. Planten er sandsynligvis angrebet af spindemider eller 'rødt spind'. Angreb forebygges ved hyppige overbrusninger, men er skaden sket, må man sprøjte med et pyrethrum-middel eller evt. med malathion.

 

Bladlus. Selv de nye hårdføre krydsninger kan angribes af bladlus, men de bekæmpes let med et Pyrethrum-middel.

 

Ildebrand - Ildfugl - Aeschynanthus evrardii

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (10 stemmer)
Siden er blevet set 4.343 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her