Logo

Fredslilje - Spathiphyllum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fredslilje - Spathiphyllum

 

Fredsliljen tåler at stå under ret dårlige lysforhold. Bladene er skinnende med mørkere skygger ved bladribberne. Under gode lysforhold belønner den os med skønne hvide blomster.

 

Fredslilje - Spathiphyllum

Fredsliljen, her 'Mauna Loa', er smuk, når den blomstrer, men den er også dekorativ som grøn plante.

 

INDKØBSTIPS

— Hvorvidt man vil vælge de små- eller de storbladede sorter er en smagssag. De storbladede kræver mere plads, og kræver nok lidt bedre forhold end de småbladede.

— Livslængde: Fredsliljen er flerårig som bladvækst. Blomsterne holder ca. en måned.

— Sæson: Blomster fremkommer hele året, dog flest i eftersommeren.

— Sværhedsgrad: Meget let at dyrke i stuen.

 

KORTE RÅD

Størrelse og vækst

Fredslilje er let at anbringe mellem andre planter, fordi dens langstilkede, bløde blade fylder den plads ud, der bliver den tildelt. Væk- sten foregår jævnt gennem hele året.

Blomstring og duft

Blomsterne kommer jævnligt, når planten er i god vækst. De skyder op gennem bladskederne som spidse, hvide ruller, der udfolder et hvidt hylsterblad omkring et gult aks. De holder længe, men overgår til sidst til at blive som et grønt blad. De dufter ikke.

Lys og temperatur

Fredsliljen er skyggetålende og klarer sig fint i et nordvindue. Kan også leve inde i stuens halvlys, men blomstrer da næsten ikke. Den tåler høj stuetemperatur og ynder ikke kolde stuer ret længe.

Vanding og gødning

Dens behov for vand er stort, og det er klogt at give den en stor underskål, så der er en vandreserve. Da den ikke har nogen hvileperiode, skal den altid holdes godt fugtig, og for at få en god bladfarve gødes fra marts til oktober hver uge.

Jord og omplantning

Fredsliljen kan lide en almindelig pottemuld med en del sphagnum i. Jorden skal kunne lade meget vand gå igennem og en god underskål, der kan rumme ekstra vand, må huskes, når der plantes, når planten en gang årligt soigneres og måske deles.

Beskæring

De gule, udlevede blade fjernes ved grunden.

Formering

Det er let at formere Fredsliljer ved at dele den gamle plante i flere ved blot at skære rodstokkene over med en kniv og overplante i ny pottemuld. En måske mere dekorativ plante fås dog ved at skære et godt kraftigt skud af ved basis, hvor der ofte allerede er dannet rødder, og plante den i en 9 cm potte, der beskyttes med plastpose til den er i vækst.

Miljø

Fredsliljen er en god bunddækningsplante med stedsegrønt løv, men kan ved en god, lys placering kvittere med smukke, hvide blomster.

 

Fredslilje - Spathiphyllum

 

Fredslilje blanke blade og hvide blomster

Den hvide Kalla var tidligere en skattet potteplante. Nu ses den sjældent, men i stedet er den taknemmelige Fredslilje blevet udbredt. Planten er hjemmehørende i Colombias regnskove, hvilket forklarer dens evne til at klare sig i stuens svage lys. Blomsterne kommer først frem og består af gult aks anbragt i et såkaldt "høj blad", der har den skønne, rene hvide farve ved udspring og senere skifter over til grønt, så man ser, at der virkelig er tale om et omdannet løvblad.

 

Blomster-præmien for gode forhold

De blanke blade er smukke med det tydelige fiskebensmønster, hvor lyset spiller mellem de mørke ribber. Under mørke forhold kommer der kun få blomster, men selv i et nordvindue kommer de. Sol kan de godt tåle, men det er. nødvendigt med en tilvænning, og at de får rigeligt med vand, men så Fredsliljen har været underlagt forædling, og det har givet blomstrer de også rigt.

 

Fredslilje - Spathiphyllum

Fredsliljen har været underlagt forædling, og det har givet høje, statelige sorter også noqle med rosa "blomster" som her.

 

Fredslilje - Spathiphyllum

 

Dyrkning af Fredslilje

Spatiphyllum hører til stuens faste grønne inventar, som i det daglige er lette at passe, når blot der sørges for rigelig vanding. De tåler varmen bedre end de fleste stueplanter altså hvis man husker vand og eftersyn for skadedyr.

 

Et mylder af blade

Købes en plante med kun en enkelt roset, varer det ikke længe før der omkring denne er dannet en krans af mange små planter. Planten regulerer selv sin blad masse efter årstid og placering. Hele tiden må de udlevede blade fjernes for at give plads til de nye.

 

Den ældste sort, Spatiphyllum wallisii, har ret små blomster og mindre blade. De senere år er der introduceret nye sorter med store, langstilkede blomster og store blade. Gartnerne skaffer sig dem ved "mikroformering", hvilket vil sige, at de unge planter starter deres tilværelse i reagensglas, hvilket sikrer, at de er fri for sygdomme og skadedyr. De nye sorter er højere og mere statelige end den gamle, men kræver nok lidt bedre forhold, dersom man vil have rig blomstring.

 

Fredslilje - Spathiphyllum

 

PLANTEDOKTOREN

— Det er vigtigt ofte at efterse den tætte bladmasse for at opdage evt. skadedyr. Inden de tager overhånd.

— Bladlus ynder at suge de unge, sammenrullede blade i bunden. De ældste blades underside er også et yndet opholdssted for Spindemider, og bliver de ikke bekæmpet i tide, vil bladene gulfarves, og plantens skønhedsværdi går tabt. Værst er dette skadedyr om sommeren, og når planten står meget varmt. Bladlusene er lette at bekæmpe med et af de ugifte bladlusmidler, men helt effektive spindemidler er ikke tilladt i stuerne. Ved i tide og jævnligt at sprøjte bladenes underside rene med trykvand kan angrebet holdes nede. Er planten stærkt angrebet, kan man skære alle blade af og sætte planten i haven i juli og august, hvor den så vil skyde friske nye blade til stuens forskønnelse.

— Rod og stængelråd medfører, at plantens blade bliver slappe og meget mørkegrønne, og rødderne dør. Skærer man rodstokken over, ses at den er sortfarvet. Der findes dog næsten altid nogle sunde sideskud, som kan sikre en ny plante.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (10 stemmer)
Siden er blevet set 11.775 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her